Stoffels Tomaten breidt uit via overname paprikabedrijf: “Vergunning nieuwbouw werd telkens aangevochten door Natuurpunt”

nieuws

Stoffels Tomaten, één van de grootste spelers in de Belgische tomatensector, vergroot zijn productiecapaciteit met een derde dankzij de overname van het nabijgelegen paprikabedrijf Baanheidehof. Hiermee groeit het totaal aan serres tot 40 hectare. Een nieuwbouwproject van 30 hectare werd na vijf jaar echter gestaakt door een reeks juridische procedures van Natuurpunt en het uiteindelijke stikstofarrest.

31 december 2024 Jozefien Verstraete

CEO Paul Stoffels noemt de vergunningsprocedures een hoofdpijndossier. “We hadden een nieuwbouwproject van 30 hectare klaar. De adviezen van alle instanties waren steeds positief, en op zowel gemeentelijk als provinciaal niveau was er steun. Maar telkens startte Natuurpunt beroepsprocedures. Uiteindelijk gaf toenmalig minister van Omgeving Zuhal Demir ons een vergunning voor een afgeslankte versie van 15 hectare, wat in de voorbijgaande jaren zeer ongebruikelijk was. Maar ze vond het een modelproject”, legt Paul Stoffels uit. “Bij de Raad van Vergunningsbetwistingen sneuvelde ons dossier uiteindelijk toch nog omwille van het stikstofarrest.”

Na zich vijf jaar in het doolhof van de Vlaamse vergunningsprocedures te begeven, stak Stoffels het project in de koelkast en kruiste er een andere kans zijn pad om alsnog aan een vergunning te geraken. Want deze maand nam Stoffels Tomaten streekgenoot Baanheidehof over. “Baanheidehof is een echte parel binnen de sector, die perfect aansluit bij onze visie op kwaliteit en innovatie”, aldus Stoffels. “Bovendien heeft het bedrijf ook een vergunning van onbepaalde duur, wat ons de kans geeft om plannen op te zetten op lange termijn.”

De overname was een kans om alsnog aan een vergunning te geraken

Paul Stoffels - CEO Stoffels Tomaten

Focus op tomaten, mogelijke diversificatie met paprika's

Baanheidehof is echter geen tomatenbedrijf maar een paprikabedrijf. Of de overname nu een diversificatie of een productie-uitbreiding van zijn tomatenassortiment betekent, is Stoffels nog niet helemaal aan uit. “We nemen nu de paprikateelt over en bekijken in 2026 welke teelt in de nieuwe serres een toekomst kan krijgen”, luidt het. Als er een diversificatie met paprika’s zou komen, zal de focus toch nog steeds op tomaten liggen. “We zijn een bedrijf gespecialiseerd in tomatenspecialities. Dat is onze core business en dat zal het ook blijven.”

Productie-expansie

In tegenstelling tot sommige andere bedrijven in de agrovoedingssector, was de overname niet ingegeven door de noodzaak om te overleven. De overname kadert eerder in de groei-ambities van Stoffels, waar het zijn prominente plek in de markt niet wil verliezen. "De sector maakt een schaalvergroting mee, door onze productiecapaciteit uit te breiden kunnen we ook onze kostprijzen beter beheersen", aldus Stoffels.

Vorig jaar noteerde de groep Stoffels een omzet van 37 miljoen euro. Naast de familie heeft de groep ook nog financiële aandeelhouders aan boord. De durfkapitaaltak van BNP Paribas Fortis stapte samen met Invale, een investeringsmaatschappij van de familie Leysen, enkele jaren geleden in om de groei-ambities waar te maken.

Ook Den Berk Délice begon dit jaar een zoektocht naar een externe aandeelhouders om zijn Europese expansie te helpen financieren. In oktober kondigde de grootste tomatenteler in ons land zijn eerste uitbreidingsplannen aan in Marokko. Daar zal een extra productiecapaciteit van 12 hectare gebouwd worden.

Stoffels heeft op heden nog geen plannen om producties op te starten over de Middellandse Zee, maar houdt het wel in de gaten. “Tot op heden blijft het premiumassortiment zich binnen Europa lokaliseren. De productie van snack- en snoeptomaten zien we daarentegen wel verschuiven naar die lageloonlanden. We blijven de markten opvolgen en sluiten zeker niet uit dat ook de teelten van de premiumtomaten zouden verhuizen”, aldus Stoffels. “Nu kijk ik vooral uit of de nieuwe Vlaamse regering haar beloofde kentering in het vergunningsbeleid zal waarmaken.”

MRBB: "Schaalvergroting in andere sectoren wordt als normaal beschouwd. In de landbouw is het plots een schande"
Uitgelicht
“Arme boeren, rijke bond.” Het is maar één de vele uitspraken die de laatste jaren over Boerenbond, en bij uitbreiding over MRBB, de financiële holding achter de landbouworgan...
17 juli 2024 Lees meer

Bron: De Tijd / Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek