Vlaamse tomatenteler breidt uit met eigen productie in Marokko
nieuwsHet Vlaamse tomatenbedrijf Den Berk Délice, dat meerdere serres heeft in de regio Hoogstraten, breidt zijn areaal uit met een serre van 12,8 hectare in Marokko. Het is de eerste keer dat een Vlaams tomatenbedrijf in Marokko neerstrijkt, nadat de sector sinds de energiecrisis wel al veel samenwerkingsverbanden aanging in het Afrikaanse land. Voor Den Berk Délice dient de Marokkaanse site ter aanvulling van zijn Vlaamse productie-eenheden, niet ter vervanging. “Wij zien nog groeimogelijkheden op de markt”, klinkt het.
Tijdens de energiecrisis van 2020-2021, toen er door de hoge energieprijzen veel minder wintertomaten geproduceerd werden in Vlaanderen, importeerden retailers veelvuldig tomaten uit Zuid-Europa. Vlaamse tomatenbedrijven namen daarbij vaak een faciliterende rol op: grote bedrijven en telersverenigingen gingen partnerschappen aan met Marokkaanse bedrijven. Op deze manier konden zij bij afwezigheid van Vlaamse productie in de winter, toch het jaarrond levering garanderen.
Den Berk Délice, dat in de regio Hoogstraten 89 hectare tomaten teelt, is zo’n bedrijf. “We zijn blijven produceren in België, sommige producten nog steeds het jaarrond, maar we zijn ook gaan kijken naar samenwerkingen in Marokko. Nu is uit deze partnerschappen een eigen productiesite voortgekomen. Op dit moment wordt de laatste hand gelegd aan een serre ter grootte van 12,8 hectare in de regio Agadir. “Deze serre is niet te vergelijken met de serres in ons land. De serre is aan de bovenkant voorzien van folie en aan de zijkant van insectengaas”, vertelt Loes van der Velden, sales- en marketingmanager bij Den Berk Délice.
Tom Beyers die teeltmanager is bij het bedrijf, is regelmatig op de locatie te vinden waar de teelt inmiddels is gestart. Tom gaat daar heen om het lokale team te informeren over de kwaliteitseisen van Den Berk Délice. Het zijn ervaren telers die prima producten afleveren, maar Den Berk Délice heeft specifieke opvattingen over de tomaten en deze probeert hij over te brengen.
De productie van snoeptomaten in Vlaanderen gaat gewoon door. Onze productie in Marokko zorgt ervoor dat we ook in de winter lekkere tomaten kunnen telen aan marktconforme prijzen
Het tomatenbedrijf uit Hoogstraten specialiseert zich in België in specialties, speciale tomaten in het hogere segment van de markt. In de Marokkaanse serre plant het de productie van losse, rode snoeptomaten. Van der Velden benadrukt dat de site in Marokko niet te koste gaat van de Vlaamse productie. “Wij zien volop groeimogelijkheden in de markt om deze uitbreiding mogelijk te maken. De productie van snoeptomaten in Vlaanderen gaat ook gewoon door. Onze productie in Marokko zorgt ervoor dat we ook in de winter lekkere tomaten kunnen telen aan marktconforme prijzen.”
Alhoewel de Marokkaanse productie in het geval van Den Berk Délice geen achteruitgang van de Belgische productie betekent, klinken er in de sector wel geluiden dat Marokko een logisch alternatief is. Hoge energiekosten brengen winterteelten onder glas wel degelijk in gevaar, horen we van Coöperatie Hoogstraten-bestuurslid Lu Adriaensen, zelf ook glastuinbouwer. Daarnaast brengt ook het beleid volgens hem onzekerheid voor de sector, in het bijzonder voor de winterteelt omdat men het gebruik van fossiele brandstoffen wil terugdringen.
Bij de coöperatieve groente-en fruitveiling BelOrta wil men niet ingaan op de concurrentierisico’s uit Zuid-Europa en Marokko. “Momenteel gaan we hier geen commentaar op geven. Wij blijven in ieder geval uitgaan van onze eigen sterkte: lokaal”, klinkt het. In een eerder artikel in VILT spraken de Belgische groenten- en fruitveilingen al hun vertrouwen uit in de concurrentiepositie van Vlaamse wintertomaten, maar erkenden ze ook dat de concurrentie uit Marokko blijvend was. Dat geldt vooral voor tomaten die goed houdbaar zijn en die in het duurdere segment vallen, waardoor de transportkosten per kilo doorgerekend kunnen worden. Denk bijvoorbeeld aan snoeptomaten of andere losse specialties.
Dat wordt ook beaamd door Den Berk Délice. Voor sommige tomatenvariëteiten is de Marokkaanse productie door de lange afstanden en hoge transportkosten minder interessant. Daarnaast ziet het ook geen mogelijkheden voor de productie van trostomaten in het Afrikaanse land. “Voor de teelt van trostomaten is een secure beheersing van het serreklimaat noodzakelijk. Daarvoor zijn onze gesloten serres ideaal, maar die meer open serres in Zuid-Europa en Marokko niet”, besluit Van der Velden.

Bron: Eigen berichtgeving
Beeld: Den Berk Délice