header.home link

Stikstofprotest Nederland: Landbouworganisaties teleurgesteld na gesprek met regering

8 augustus 2022

Bij de Nederlandse boerenorganisaties heerste vrijdag grote teleurstelling na het gesprek met de regering onder leiding van stikstofbemiddelaar Johan Remkes. Dat zei Jeroen van Maanen van Farmers Defence Force, namens de 8 boerenorganisaties die vrijdagmiddag in Wageningen deelnamen aan een nabespreking. Naar eigen zeggen vertegenwoordigen ze 95 procent van de Nederlandse landbouwsector.

Lees meer over:
stikstofprotestnederlandvlaamseboeren20

Namens de boeren is volgens Van Maanen een handreiking gedaan naar de regering. Die handreiking is volgens hem niet aangepakt, "maar was een voorwaarde voor een vervolggesprek voor de partijen". Het geschonden vertrouwen is niet hersteld, aldus Van Maanen.

Bij het gesprek in Utrecht was ook premier Mark Rutte aanwezig. Na afloop van het overleg, bood Rutte zijn excuses aan over het 'stikstofkaartje' van zijn kabinet. Hij erkent dat de kaart, waarop staat hoeveel minder stikstof per gebied mag neerslaan, heeft geleid tot "grote verwarring" en "misverstanden" onder boeren.

Veel boeren leidden uit het kaartje af hoeveel minder stikstof zij zelf straks mogen uitstoten, maar "zo werkt het niet", aldus de premier. "Die misverstanden trekken we ons aan en hebben daar excuses voor gemaakt", zegt Rutte.

Remkes zelf vond het een constructief gesprek ondanks de vertrouwenscrisis die heerst tussen de regering en de agrarische sector. Volgens de  bemiddelaar hebben boeren het gevoel dat er niet naar hen wordt geluisterd, dat hun vragen onbeantwoord blijven en dat miskend wordt hoeveel zij al gedaan hebben om de uitstoot van stikstof terug te dringen.

Tijdens het gesprek werd dan ook uitvoerig besproken hoe de door het kabinet beoogde vermindering van de stikstofuitstoot moet worden gehaald. Ook het tijdschema daarvan kwam aan bod.

Bron: Belga / Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek