Stickers Groene Kring beoogden solidariteit agroketen
nieuwsTijdens Agriflanders hebben de jonge land- en tuinbouwers van Groene Kring stickers gekleefd op standen van leveranciers en dienstverleners. Met de stickeractie wou Groene Kring de aandacht vestigen op de impact die de prijzencrisis in land- en tuinbouw heeft op aanverwante bedrijven die in de agrovoedingsketen actief zijn. “De sticker is een positieve oproep tot samenwerking voor een toekomst voor land- en tuinbouw”, zegt Sam Magnus, de nieuwe ondervoorzitter van Groene Kring. Magnus is recent in de voetsporen getreden van Lucas Van Dessel, de mondige melkveehouder die na negen jaar het roer doorgeeft.
Tijdens een landbouwbeurs halen toeleveranciers hun mooiste materiaal boven en zetten dienstverleners hun beste beentje voor zodat er van de crisis in de sector op het eerste gezicht weinig te merken was tijdens Agriflanders in Gent. De opmerkzame bezoeker zal de stickers van Groene Kring gezien hebben waarmee de aandacht even van de pracht en praal werd afgeleid en op de prijzencrisis werd gevestigd. Met de actie wou de vereniging duidelijk maken dat de laagconjunctuur niet alleen voor lege portemonnees zorgt in de land- en tuinbouw. Ook de aanverwante sectoren, zeg maar de exposanten van Agriflanders, voelen de laagconjunctuur.
“Niet enkel land- en tuinbouwers worden door de prijzencrisis getroffen, ook de toeleveranciers, de verwerking, de onderzoeksinstellingen en andere bedrijven in de agroketen krijgen hier mee af te rekenen.” Dat is de boodschap die Groene Kring wou brengen door de verspreiding van de sticker ‘Samen voor een toekomst in land- en tuinbouw’. De jonge boeren en tuinders wilden niet alleen de aandacht trekken op deze manier, maar collega’s ook een hart onder de riem steken. Voor de agroketen was het een kans om de onderlinge afhankelijkheid te vertalen naar een onderlinge solidariteit.
Twee fervente stickerklevers van Groene Kring waren Sam Magnus en Jannes Maes. De één is de nieuwe ondervooorzitter van Groene Kring, de ander is verkozen tot internationale vertegenwoordiger van de vereniging. Samen volgen zij Lucas Van Dessel op, die na negen jaar een stap opzij zet als ondervoorzitter van Groene Kring. Zijn mandaat werd in twee gesplitst zodat ondervoorzitter Magnus kan focussen op Vlaanderen terwijl Maes het landbouwbeleid op internationaal niveau opvolgt, onder meer via de Europese koepelvereniging CEJA. Magnus is een 25-jarige bio-ingenieur die na het behalen van zijn diploma op verschillende landbouwbedrijven in meerdere landen aan de slag ging. Sinds september 2013 werkt hij in de Vlaams-Brabantse gemeente Merchtem als zelfstandig helper op het akkerbouwbedrijf van zijn ouders dat met mini-witloof een bijzondere specialisatie heeft.
Beeld: Groene Kring