nieuws

Staatssecretaris Neyts paait Polen

nieuws
De traagheid van de toetredingsonderhandelingen leidt tot enig ongenoegen inkandidaat-lidstaat in Polen. De Belgische staatssecretaris voor Buitenlandse Zaken Annemie Neyts heeft dinsdag in Warschau opnieuw beloofd dat ons land de uitbreiding van de Europese Unie als absolute prioriteit beschouwt tijdens het Belgische voorzitterschap.
10 mei 2001  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 13:51
De traagheid van de toetredingsonderhandelingen leidt tot enig ongenoegen in kandidaat-lidstaat in Polen. De Belgische staatssecretaris voor Buitenlandse Zaken Annemie Neyts heeft dinsdag in Warschau opnieuw beloofd dat ons land de uitbreiding van de Europese Unie als absolute prioriteit beschouwt tijdens het Belgische voorzitterschap.

Neyts en haar Poolse gesprekspartners maakten enkele concrete afspraken omtrent de toetredingsonderhandelingen. Zo is, in ruggespraak met de Europese Commissie, overeengekomen dat Belgie tijdens de informele top van Gent de lidstaten een tussentijds rapport zal voorleggen. Op de top van Laken wordt dan een formeel rapport bekendgemaakt over de 'status questionis' van de kandidaat-lidstaten.

Bovendien staan in de loop van het voorzitterschap drie ontmoetingen met Polen op de agenda. De staatssecretaris toonde zich "zeer tevreden" over de houding van Warschau. "De regering toonde een hoge mate van realisme en deskundigheid". Polen is een van de voorlopers in Centraal- en Oost-Europa wat betreft de aanpassing aan de wetten en normen van de Unie. Het grootste deel van de dossiers is inmiddels provisioneel afgesloten, maar de belangrijkste knelpunten -vrij verkeer van personen, landbouw, transport, milieu- blijven beide partijen kopzorgen baren.

Bronnen binnen Poolse regeringskringen gewaagden meermaals van frustratie, nu de onderhandelingen aanslepen en de toevoer van Europese steunfondsen vertraging oploopt. "Want", zo vindt topman Pawel Samecki van het Comittee for European Integration, "Europa stelt hoge eisen voor toetreding en de kosten zijn astronomisch. Uiteindelijk moet Polen het grootste deel van deze inspanningen zelf betalen". En, zo blijkt, een land dat rechtkrabbelt na een grote inflatiecrisis, moet voortdurend op de kleintjes lettten.

Daarom blijft Warschau hameren op de noodzaak van transitieperiodes, bijvoorbeeld voor de aanleg van een netwerk van snelwegen. Belgische diplomaten menen dan weer dat Polen soms de administratieve capaciteiten ontbeert om alle fondsen efficient aan te wenden.

Dat toetreding tot de EU niet overnacht gebeurt, blijkt tot ongenoegen te leiden bij de Poolse bevolking. Vier jaar geleden was 75 procent van de bevolking voorstander van EU-lidmaatschap. Vandaag wil 55 procent van de Polen toetreden. Bovendien is in diezelfde periode het percentage tegenstanders gestegen van 10 tot 25, een tendens die men ook in andere kandidaat-lidstaten waarneemt. Een deel van de verklaring ligt bij de Polen, aldus Samecki. "Nu de toetreding aan de horizon opdoemt, stelt iedereen zich de vraag of zijn boerderij of KMO de concurrentie met het westen kan overleven".

Ook staatssecretaris Neyts ziet enige koudwatervrees bij de bevolking van de toekomstige lidstaten. "Hoe minder men van Europa kent, hoe meer men ervan houdt. Als men de gevolgen voelt, bekoelt het enthousiasme meestal". De VLD-politica ziet de toekomstige contacten met Polen hoopvol tegemoet. We volgen de 'road map' van de Commissie, maar hopelijk kunnen we sneller gaan.

Voornaamste struikelblokken zijn de eis van Warschau een overgangsperiode in te lassen voor de aankoop van Poolse gronden door buitenlanders en de eis van de Commissie een moratorium in te stellen op het vrij verkeer van personen. Samecki bestreed de stelling dat de Poolse arbeiders na de openstelling van de grenzen massaal naar het westen zouden trekken. Neyts kon haar Poolse gesprekspartners evenwel meedelen dat de Raad van Ministers maandag allicht zal beslissen dat een land-per-land aanpak het meest aangewezen is.

Lees ook het artikel "Polen willen boter bij de vis" in de Vilt-info van de maand mei.

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek