"Sociaal drama in Rusland door Afrikaanse varkenspest"

Rusland kampt sinds 2007 met een grote uitbraak van Afrikaanse varkenspest. "Sociaal is het in de getroffen regio’s een drama. Door de dierziekte raken mensen hun werk kwijt en ook hun dieet moet veranderen", zegt onderzoeker Alexei Zaberezhny. De Russische viroloog houdt mensen en varkens voor de grootste verspreiders en niet everzwijnen.
18 april 2011  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:14
Lees meer over:

Rusland kampt sinds 2007 met een grote uitbraak van Afrikaanse varkenspest. "Sociaal is het in de getroffen regio’s een drama. Door de dierziekte raken mensen hun werk kwijt en ook hun dieet moet veranderen", zegt onderzoeker Alexei Zaberezhny. Tot nu toe werd gedacht dat vooral wilde everzwijnen verantwoordelijk waren voor de verspreiding. Maar de Russische viroloog houdt mensen en varkens voor de grootste verspreiders.

Afrikaanse varkenspest wordt hoofdzakelijk verspreid door mensen en gehouden varkens. Dat zegt de Russische viroloog Alexei Zaberezhny van het Ivanovsky Instituut in Moskou. Hij heeft samen met Spaanse wetenschappers de verspreiding van het virus in Rusland onderzocht en komt tot de conclusie dat het virus eerst verspreidt tussen varkens en dat het ook van gehouden varkens over gaat op wilde zwijnen. ”Wilde zwijnen kunnen het onderling ook verspreiden, maar de overdracht van wilde zwijnen op gehouden dieren komt nauwelijks voor”, zegt Zaberezhny.

Rusland kampt sinds 2007 met een uitbraak van Afrikaanse varkenspest. Het virus verspreidde zich vrij snel. In 2008 waren er 56 uitbraken, gevolgd door 50 uitbraken in 2009 en 61 uitbraken in 2010. Een uitbraak gaat in dit soort landen verder dan het aantal besmette bedrijven. Vaak gaat het om complete dorpen waar de dieren na een infectie geruimd worden. “Sociaal heeft de Afrikaanse varkenspest grote gevolgen. De uitbraken zijn in gebieden waar veel varkens worden gehouden en waar varkensvlees het belangrijkste voedsel is. Door de dierziekte raken mensen hun werk kwijt en ook hun dieet moet veranderen”, zegt Zaberezhny.

Zaberezhny verwacht dat er nooit een goed vaccin zal komen tegen Afrikaanse varkenspest. ”Er zijn virussen waar je geen goed vaccin tegen kunt maken. Tegen klassieke varkenspest is wel een vaccin, maar als je het gebruikt past het virus zich aan tot een chronische vorm, waardoor het toch blijft verspreiden. Dat zal bij een eventueel vaccin tegen Afrikaanse varkenspest ook gebeuren. De beste methode om de ziekte te bestrijden is ervoor zorgen dat je het niet krijgt of door de dieren te ruimen”, meent Zaberezhny.

Bron: |

In samenwerking met: agd.media

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek