nieuws

Soap moet Indische boeren weerhouden van zelfmoord

nieuws
De Indische regering maakt een populaire soap om een eind te maken aan een golf van zelfmoorden onder de miljoenen straatarme boeren. In India beroven jaarlijks duizenden landbouwers zich van het leven. Ambtenaren van de sociale dienst hebben nu een docudrama geproduceerd om de boeren uit hun depressie te halen. Bedoeling is om nieuwe teeltmethodes te demonstreren en om diversificatie aan te moedigen.
27 maart 2007  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 13:59
De Indische regering maakt een populaire soap om een eind te maken aan de golf van zelfmoorden onder de miljoenen straatarme boeren. Jaarlijks beroven duizenden landbouwers zich van het leven. Ze zijn ten einde raad door opeenvolgende mislukte oogsten of torenhoge schulden bij allerlei woekeraars. In de westelijke Marahashtra alleen zijn sinds begin dit jaar al tweehonderd zelfmoorden gesignaleerd. Volgens officiële cijfers zou het aantal zelfmoorden op de zuidelijke en westelijke hooglanden oplopen tot 5.000. Maar andere schattingen houden rekening met het dubbele.

Ambtenaren van de sociale dienst hebben nu een docudrama geproduceerd om de boeren uit hun depressie te halen. Er werd een kleine kern professionele filmacteurs aangetrokken, maar het is de bedoeling dat de landbouwers zelf de "echte sterren'' worden. De soap moet de boeren nieuwe teeltmethodes demonstreren en leren diversifiëren. Naast de overheid is ook de katholieke kerk begonnen om de plattelanders op te peppen met straattoneel en bewustmakingsacties.

India kent een economische groei van liefst 15 procent per jaar. Maar de weldaden van die groei zijn bijzonder ongelijk verdeeld over de één miljard inwoners, onder wie 650 miljoen meestal straatarme boeren. De landbouwers worden helemaal uitgesloten van het Indische succesverhaal. Anders dan in China zijn de boeren in India niet mobiel en dikwijls ook ongeletterd. De meeste hebben zelf geen land en worden gedwongen om te werken bij grootgrondbezitters, die de landarbeiders aan zich binden met allerlei leningen. Eigenlijk komt het systeem neer op moderne slavernij.

De Indische premier Manmohan Singh ging de afgelopen week op bezoek op het platteland van Vidarbha. Daar werken zowat 3,2 miljoen landarbeiders op enorme katoenplantages. Zo'n 2,8 miljoen onder hen zijn door schuldenlast gebonden aan de grootgrondbezitters. Het Indische parlement beseft dat de grote kloof tussen rijk en arm een sociale tijdbom is. Sociale onrust zou het succesverhaal helemaal kunnen vergallen. Premier Singh beloofde aan de boeren van Vidarbha een hulppakket van 500 miljoen euro.(MP)

Bron: Het Nieuwsblad

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek