Slimmere spuittoestellen om gewasbeschermingsmiddelen te reduceren

De markt van slimme spuittoestellen die gewasbeschermingsmiddelen veel lokaler en preciezer kunnen aanbrengen is in volle ontwikkeling. Het Europees Horizon2020 project OPTIMA, waarin ILVO een belangrijke partner is, zet mee in op deze ontwikkeling. “We trekken de kaart van een ambitieuze holistische IPM-aanpak waarbij niet enkel precieze spuittechnieken, maar ook ziektevoorspellingsmodellen, ziektedetectiesystemen, én het gebruik van nieuwe biologische gewasbeschermingsmiddelen centraal staan,” zegt Ingrid Zwertvaegher, onderzoeker bij ILVO.

22 februari 2021  – Laatst bijgewerkt om 22 februari 2021 9:05
Lees meer over:
vineyard_deposition measurements

Het project OPTIMA – voluit ‘geoptimaliseerde geïntegreerde gewasbescherming door nauwkeurige detectie en bestrijding van plantenziekten bij meerjarige gewassen en vollegrondsgroenten’ - ging eind 2018 van start als een consortium van 15 partners onder leiding van de Landbouwuniversiteit van Athene.

De EU mikt met OPTIMA, met 3,5 miljoen euro financiering, op innovatieve oplossingen om de negatieve effecten van het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen in de teelt van fruit (appel en druif) en groenten (wortel) te verminderen. “Dat moet leiden tot lagere residuen en een gereduceerde impact op milieu en de menselijke gezondheid”, klinkt het bij projectpartner ILVO. Het project loopt nog tot eind 2021.

Doelgericht en zuinig

Een perfect spuittoestel is er op gericht om een precieze hoeveelheid actief ingrediënt gelijkmatig en uitsluitend op het doel aan te brengen. “Idealiter zou alleen de exacte (minimum) hoeveelheid product die nodig is om het gewenste biologische effect te bereiken worden vrijgegeven en zou al het verspoten product het gewenste doel bereiken”, zegt Ingrid Zwertvaegher, onderzoeker bij ILVO. “Die doelstelling effectief behalen, is een uitdaging.”

“Technologisch zijn we in de fase beland dat spuittoestellen rekening kunnen houden met de aanwezigheid van plagen en ziekten, het plantsysteem, de gewasdichtheid of andere eigenschappen van het gewas of het bladerdek”, gaat ze verder. “De machines kunnen dus de toegepaste dosis aanpassen aan de nood. Wij werken binnen OPTIMA voornamelijk aan de technologische optimalisatie en ontwikkeling van de spuittechnieken.”

Foto Synthesis

Grootschalige veldproeven gepland in 2021

 “In 2020 konden door de COVID-19 pandemie slechts een beperkt aantal proeven in het veld doorgaan”, laat ILVO weten. “In tussentijd werd naarstig verder gebouwd aan de slimme spuittoestellen. Er staan een hele reeks proeven gepland in 2021, zowel in Frankrijk (wortelen), in Italie (wijngaarden) als in Spanje (appelboomgaarden), om hun efficiëntie te bepalen.”

De resultaten zullen gebruikt worden in een levenscyclus- en risicoanalyse waarbij de gezondheids-, milieu- en sociaaleconomische effecten van de IPM-aanpak beoordeeld worden. Er staan ook demonstraties met de spuittoestellen gepland in de desbetreffende landen. “Het verdere verloop van de COVID-19 pandemie zal uitwijzen hoe deze zullen plaatsvinden.” stelt Ingrid Zwertvaegher.

OPTIMA geeft op zijn projectwebsite inzage in de tussentijdse resultaten uit zijn verschillende werkpakketten. “Dat is interessant voor de machinebouwers en –gebruikers, maar ook voor de gewasspecialisten”, laat ILVO weten.


Mona Lisa in de sneeuw

Wie zich afvraagt wat er allemaal mogelijk is dankzij precisielandbouw, dit kan dus ook al.

Bron: Eigen verslaggeving

Beeld: ILVO

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek