Schelde 'te proper' voor watervogels

Het aantal watervogels op de Zeeschelde is sterk afgenomen. Vooral tussen Antwerpen en Temse zitten nu minder vogels dan enkele jaren geleden. Volgens Jan Soors van het Instituut voor Natuur en Bosonderzoek (INBO) heeft de wijziging van de vogelpopulatie te maken met een verandering van het voedselaanbod. Volgens hem gedijen de wormen in het slib minder goed omdat het water voor hen te proper is geworden. "De wormen leven van organisch materiaal en dat is verminderd".
18 december 2008  – Laatste update 14 september 2020 14:06
Lees meer over:
Het aantal watervogels op de Zeeschelde is sterk afgenomen. Vooral tussen Antwerpen en Temse zitten nu minder vogels dan enkele jaren geleden. Net het tegenovergestelde doet zich voor op de Zenne. Op de tot voor kort zo goed als dode rivier neemt het aantal vogels spectaculair toe.

Volgens Jan Soors van het Instituut voor Natuur en Bosonderzoek (INBO) heeft de wijziging van de vogelpopulatie te maken met een verandering van het voedselaanbod. Volgens hem gedijen de wormen in het slib minder goed omdat het water voor hen te proper is geworden. "De wormen leven van organisch materiaal en dat is verminderd. De afnemende soorten op de Zeeschelde zijn vooral kuif- en tafeleend, maar ook wintertaling, bergeend, krakeend, waterhoen en meerkoet. We merken wel een lichte stijging van het aantal visetende vogels zoals aalscholvers en futen", zegt Soors.

Op de Zenne zitten dan weer meer vogels. Twee jaar geleden zag je daar sporadisch een wilde eend of een blauwe reiger, maar intussen wemelt het op wat tot voor kort de riool van Brussel was van de vogels. Dat is het gevolg van de opening van het waterzuiveringsstation in Brussel-Noord. "De dichtheid van de wormen in het slib is sterk toegenomen, vermoedelijk door het extra zuurstofgehalte in het water", zegt Soors. Vooral wilde eenden, wintertalingen, pijlstaarten, bergeenden en krakeenden profiteren ervan. Opmerkelijk is de aanwezigheid van dodaarzen. Dat zijn viseters, wat erop wijst dat er ook weer kleine visjes op de Zenne zitten.

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek