Schapen blijken prima bestrijders van reuzenberenklauw
nieuwsBegrazing door schapen is een oplossing tegen de voortwoekerende reuzenberenklauw in natuurdomeinen. Dat meldt de Nederlandse dienst Staatsbosbeheer na een proefproject met 300 schapen in een bosgebied van 80 hectare. Omdat de reuzenberenklauw zo kiemkrachtig is en met zijn bladeren al het licht voor andere planten wegneemt, wordt de soort beschouwd als onkruid.
In gebieden die niet begraasd worden, drukt de invasieve soort alle andere planten weg. Het sap van de plant is sterk fototoxisch voor mensen. Blootstelling aan zonlicht na contact met het sap kan bij mensen brandwonden veroorzaken. Wanneer het sap in de ogen komt, kan dit tot blindheid leiden.
Een woordvoerder van Staatsbosbeheer noemt het inzetten van schapen tegen reuzenberenklauw een groot succes. Staatsbosbeheer liet in maart ruim zestig schapen los in een bosgebied van 80 hectare waar de plant overlast veroorzaakte voor wandelaars en kinderen. In juni werd het aantal dieren opgeschroefd naar driehonderd. In anderhalve maand tijd maakten ze ruim driekwart van de overmatig aanwezige planten met de grond gelijk.
De reuzenberenklauw rukt al jaren op in Nederland en het gif van de soms wel vier meter hoge planten is een gevaar voor wandelaars en fietsers. Ook in België is de reuzenberenklauw in volle opmars. Brigitte Vermaelen, woordvoerster van de Nationale Plantentuin, waarschuwde recent nog dat de plant zich door een grote zaadproductie snel verspreidt in wegbermen.
Bron: Agrarisch Dagblad