SALV: “Maak voedselbeleid volwaardig beleidsthema”

In een advies pleit de Strategische Adviesraad voor Landbouw en Visserij (SALV) er onder meer voor om voedselbeleid als volwaardig beleidsthema te verankeren in de taakstelling en nieuwe naamgeving van het departement Landbouw en Visserij. SALV doet deze aanbeveling in het kader van het ontwerp van het verzameldecreet, dat wijzigingen aan bestaande decreten rond het landbouw- en visserijbeleid suggereert.

13 november 2023  – Laatst bijgewerkt om 13 november 2023 18:44 Jozefien Verstraete
Lees meer over:

In januari zullen de beleidsdomeinen ‘Landbouw en Visserij’, ‘Economie, Wetenschap en Innovatie’ en ‘Werk en Sociale Economie’ samensmelten tot één beleidsdomein. Het nieuwe beleidsdomein krijgt de naam ‘Werk, Economie, Wetenschap, Innovatie, Landbouw en Sociale Economie’ of afgekort (WEWILS). Hierbij zal het departement Landbouw en Visserij ook een nieuwe naam krijgen: Agentschap Landbouw en Zeevisserij.

SALV adviseert om de inhoudelijke afbakening van het nieuwe agentschap te verruimen met voedselbeleid. “Het huidig departement gaf in samenwerking met andere entiteiten en middenveldorganisaties vorm aan een Vlaams voedselstrategie tijdens de aflopende legislatuur”, aldus SALV. Sindsdien wordt via deals tussen overheden, bedrijven en organisaties werk gemaakt van de concrete vertaalslag van het breed doelstellingenkader naar de praktijk. “Het is nu zaak om de gemaakte progressie met betrekking tot de uitbouw van een volwaardig Vlaams voedselbeleid te verankeren door voedselbeleid op te nemen binnen de taakstelling en naamgeving van het nieuwe agentschap”, adviseert SALV.

Stimuleer de ontwikkeling van landbouw- en voedseladviesraden op het niveau van lokale besturen en regio’s

SALV

Verzameling aan adviezen

In zijn advies geeft de adviesraad de beleidsmakers ook nog andere raadgevingen mee. Zo stelt SALV dat een verruiming van de beschikbare budgetten voor landbouw aan de orde is om de bijkomende doelen van het Vlaams landbouwbeleid te kunnen bereiken. “Ondersteun initiatieven die de socio-economische uitdagingen in de sector tegemoet treden”, zodus SALV. “Deze meervraag kan onder meer beantwoord worden door meer in te zetten op samenwerking tussen het nieuwe agentschap en de nieuwe zusterentiteiten binnen het nieuwe beleidsdomein WEWILS.”  

Daarnaast raadt SALV aan om de vertegenwoordiging van landbouwactoren in representatieve organen op verschillende decentrale beleidsniveaus te versterken. “De vertegenwoordiging van de landbouwactoren is op meer beleidsniveaus nodig dan enkel op provinciaal niveau, via provinciale landbouwkamers”, zegt de adviesraad. “Stimuleer de ontwikkeling van landbouw- en voedseladviesraden op het niveau van lokale besturen en regio’s. Blijf ook de representatie van belanghebbenden uit de landbouwsector honoreren in de gebiedsgerichte werking van de Vlaamse overheid, zoals in het kader van landinrichtingsprojecten.” Met betrekking tot het parkenbesluit vroeg SALV eerder al om de evenwichtige deelname van vertegenwoordigers van het lokale middenveld uit het betrokken gebied in het bestuursorgaan van het parkbureau duidelijker te verankeren.

SALV beveelt verder aan om de werking van de bevoegdheidsverdeling rond plantengezondheid, ook op lokaal niveau, tijdig te evalueren. “Werk in samenwerking met lokale overheden duidelijke, uniforme preventie- en bestrijdingsprotocollen uit. Responsabiliseer lokale overheden over het belang van preventie en effectieve bestrijding van bacterievuur, ook op het openbare domein en bij de burger", duidt SALV. Daarnaast moet de Vlaamse overheid volgens SALV waar mogelijk een regelgevend kader voor de handel in plantaardig teeltmateriaal ontwikkelen. “Het is aangewezen om op basis van overleg met de betrokken sectoren een helder kader te ontwikkelen dat de teelt en de handel in teelten niet belemmert omwille van onnodige wrijving tussen verschillende regelgeving”, zodus SALV.

Zet meer in op begeleiding van toekomstplanning op bedrijfsniveau en zorg zo voor meer overnames in de sector

SALV

Betere rapportage en toekomstvisie nodig

Volgens SALV is het ook raadzaam om de economische rapportage voor zowel landbouw als zeevisserij gevoelig te verbeteren door een gedegen opvolgingsinstrument voor prijzen en marges in de keten te ontwikkelen. “Werk daarvoor adequaat samen met de federale overheid”, staat te lezen in het advies. “Verbeter ook de rapportage voor aquacultuur en blijf als overheid ook investeren in kwalitatieve analyse en kennisontwikkeling, onder meer op het vlak van economische duurzaamheid en inkomensvorming.” 

Voor SALV moet de Vlaamse overheid meer dan ooit werk maken van een constructief landbouw- en omgevingsbeleid, dat de duurzame toekomst voor een economisch leefbare, aantrekkelijke en duurzame landbouw kan realiseren. “Bouw ook op bedrijfsniveau mee aan die duurzame toekomst, zet meer in op begeleiding en zorg zo voor meer overnames van landbouwbedrijven”, geeft de adviesraad als slotaanbeveling mee.

SALV reageert op codex dierenwelzijn: “Betrek de sector bij beleid”
Uitgelicht
Een verbod op veeveilingen en dierverkoop op wekelijkse markten, een uitfasering van verrijkte kooisystemen, een verbod op het houden van wilde dieren, een verbod op het doden...
31 oktober 2023 Lees meer

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek