header.home link

Rusland schort deelname aan inspectie van graanschepen in Istanboel op

31 oktober 2022

De Russische delegatie die sinds begin augustus in Istanboel deelneemt aan de inspectie van schepen die Oekraïens graan transporteren, heeft zich "voor onbepaalde tijd" teruggetrokken. Dat heeft het Joint Coordination Centre (JCC) zondagavond gemeld.

Lees meer over:
graanschip-ariananewstwitter

"De delegatie van de Russische Federatie heeft te kennen gegeven dat ze haar deelname aan de uitvoering van de activiteiten (van het JCC), inclusief inspecties, voor onbepaalde tijd opschort", aldus het coördinatiecentrum, dat toezicht houdt op de Oekraïense graanexportovereenkomst, in een verklaring.

Eerder op de dag had het Turkse ministerie al gezegd dat de inspecties van ladingen met Oekraïens graan "vandaag en morgen (maandag)" in Istanboel zouden worden voortgezet. Het JCC, waarin zowel vertegenwoordigers van Rusland, Oekraïne en Turkije als van de VN zetelen, bevestigde dat er zondag elf schepen werden geïnspecteerd.

112 schepen in de wacht

"Om het initiatief verder uit te voeren is voorgesteld dat de Turkse en de VN-delegatie maandag tien inspectieteams ter beschikking stellen om veertig uitgaande schepen te inspecteren. Het inspectieplan werd door de Oekraïense delegatie aanvaard. De delegatie van de Russische Federatie is op de hoogte gebracht", aldus het JCC, dat er nog aan toevoegt dat er momenteel 112 vrachtschepen voor de kust van Istanboel liggen in afwachting van een inspectie.

Rusland schortte zaterdag zijn deelname aan het akkoord over de export van Oekraïens graan op als reactie op de aanval met drones die gericht zou zijn geweest tegen Russische schepen in de Krim.

Uitgelicht
Rusland stapt uit het akkoord over de export van graan uit Oekraïne, die als vitaal wordt geacht voor de voedselbevoorrading van de armste landen. Moskou reageert daarmee op d...
29 oktober 2022 Lees meer

Bron: Belga

Beeld: Ariana News via Twitter

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek