header.home link

Rusland en Oekraïne bereiken overeenkomst over verlenging graandeal

19 maart 2023

Rusland en Oekraïne zijn overeengekomen om de graandeal te verlengen. Dat heeft de Turkse president Recep Tayyip Erdogan aangekondigd.

Lees meer over:

"Na onze gesprekken met beide partijen hebben wij de verlenging van de overeenkomst, die op 19 maart zou aflopen, veiliggesteld", verklaarde Erdogan zaterdag. De Turkse president bedankte Oekraïne, Rusland en de VN voor hun inspanningen om de deal te waarborgen. Die noemde hij "van vitaal belang voor de stabiliteit van de wereldwijde voedselvoorziening".

De Turkse president maakte in zijn toespraak wel de duur van de verlenging niet duidelijk. De Oekraïense minister voor Infrastructuur Oleksandr Kubrakov sprak over 120 dagen, maar in Moskou houdt men het op 60 dagen.

Meer dan 800 schepen vervoerden tot nu toe 25 miljoen ton graan als onderdeel van de overeenkomst, zei de Turkse leider nog.

De deal kwam vorige zomer tot stand om miljoenen tonnen geblokkeerd graan uit Oekraïne te kunnen verschepen. Na de invasie van Oekraïne, één van 's werelds grootste voedselexporteurs, had Rusland de Oekraïense havens aan de Zwarte Zee geblokkeerd met zijn oorlogsschepen. De voedselprijzen schoten als gevolg daarvan de hoogte in en in veel ontwikkelingslanden dreigde hongersnood. Onder bemiddeling van de VN en Turkije kwam in juli 2022 een akkoord tot stand waarmee de export hervat kon worden.

België tevreden met verlenging

Het Belgische ministerie van Buitenlandse Zaken verwelkomde zaterdag de verlenging van het akkoord. "Dit initiatief maakt deel uit van internationale inspanningen, waaraan België deelneemt, om de dramatische impact van de Russische agressie tegen Oekraïne op de wereldwijde voedselzekerheid te counteren", luidt het in een mededeling.

Uitgelicht
De graandeal tussen Oekraïne en Rusland loopt op 18 maart ten einde en deze week starten onderhandelingen over een verlenging. De graansector in België en elders in de wereld...
13 maart 2023 Lees meer

Bron: Belga / Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek