header.home link

Rusland blaast graandeal dan toch niet op

2 november 2022

Rusland maakt een einde aan de opschorting van het akkoord rond de graanexport uit Oekraïne. Dat meldt het staatsagentschap Tass op basis van een communicatie van het Russische ministerie van Defensie. Turks president Recep Tayyip Erdogan gaf al aan dat het vrachtverkeer vanuit Oekraïne opnieuw mogelijk is sinds woensdag.

Lees meer over:

Vorig weekend kondigde Rusland nog aan dat het zich terugtrekt uit de graandeal, de overeenkomst die in juli werd gesloten om graan uit Oekraïne veilig te verschepen over de Zwarte Zee. Als reden wees het Kremlin naar een drone-aanval op de Russische vloot in de Krim, waar Oekraïne een hand in had, volgens de Russen, waardoor naar eigen zeggen de veiligheid van de schepen niet langer kon gewaarborgd worden.

Het Russische ministerie van Defensie zou nu “schriftelijke garanties” ontvangen hebben dat Oekraïne de graancorridor niet zal gebruiken voor militaire acties tegen Rusland, zo meldt Tass. Die garanties zijn er gekomen dankzij bemiddeling van Turkije en de Verenigde Naties. De Russische president Vladimir Poetin had maandag bovendien al laten verstaan dat het ging om een opschorting van de overeenkomst en geen beëindiging.

Dat Rusland op zijn stappen terugkeert, is geen grote verrassing. Erdogan, die aan tafel zit tijdens de onderhandelingen, gaf dinsdag al aan goede hoop te hebben op een Russische terugkeer in de deal. Met de hervatting van het akkoord wordt prioriteit gegeven aan enkele Afrikaanse landen, zoals Somalië, Djibouti en Soedan.

De Oekraïense president Volodimir Zelenski is Erdogan dankbaar voor diens rol bij het behoud van de graandeal. Zelenski dankte de Turkse president in een telefoongesprek ook voor "zijn standvastige steun aan de soevereiniteit en territoriale integriteit van Oekraïne", laat hij weten op Twitter.

Erdogan vertelde Zelenski dat het vermogen van Oekraïne en Rusland om graan te verkopen van cruciaal belang is voor de hele wereld. Hij pleitte volgens zijn kabinet ook voor meer diplomatieke inspanningen om de oorlog "rechtvaardig" te beëindigen zonder dat Oekraïne grondgebied kwijtraakt.

Bron: Eigen verslaggeving / Nieuwe Oogst / VRT NWS

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek