Rupsen eten Franse lavendelvelden kaal, mogelijk miljoenen aan oogstverlies

Lavendelboeren in het zuidoosten van Frankrijk hebben dit jaar mogelijk miljoenen aan oogstverlies door rupsenschade. “Tegelijkertijd hebben we de problemen van overproductie, een lagere verkoop, klimaatgerelateerde problemen, plus de rupsen. Dat is veel te veel voor één jaar", concludeert Alain Aubanel van de vereniging voor telers van parfum-, aroma- en geneeskrachtige planten (PPAM). Sommige boeren verliezen tot 90 procent van hun oogst. Landbouworganisaties roepen de regering op om lavendelboeren te steunen.

4 september 2023  – Laatst bijgewerkt om 4 september 2023 21:26
Lees meer over:

Rupsenschade 

Geen rozengeur en ook weinig lavendelgeur voor de Franse lavendelboeren, want sommigen hebben tot 90 procent van hun oogst verloren. De oorzaak? De rupsen van de uilvlinder. Die vlinder werd meegevoerd met de sirocco, een hete, droge luchtstroom vanuit Noord-Afrika en legde haar eitjes in de lavendelvelden. Het insect zelf is onschadelijk maar de rupsen zijn verzot op de lavendelstengels. “Tientallen hectaren zijn niet geoogst omdat het de moeite niet was. Er was niets meer over. Ik schat het verlies op enkele miljoenen euro’s”, aldus Aubanel. In plaats van stralend paars leken de populaire lavendelvelden deze zomer grijsbruin. Het Franse ministerie van Landbouw spreekt over ernstige schade. 

De departementen Alpes-de-Haute-Provence, Vaucluse en Drôme hebben de grootste verliezen geleden. Vooral in de traditionele teeltgebieden in de bergen, waar de boeren bijna niets anders kunnen verbouwen, is de schade groot. Volgens Aubanel zou in de Drôme minstens 50 procent van de oogst verloren zijn gegaan door de rupsen.  

Het rupsenprobleem is niet nieuw. Eerder in 2018 en 2019 hadden de lavendelboeren al te maken met oogstschade maar niet in de dezelfde mate als nu. “Dit jaar zagen we het probleem niet aankomen. De insectenvallen waren zo goed als leeg”, zegt Aubanel. De rupsen zorgen voor de zoveelste klap in rij voor de sector. "Tegelijkertijd hebben we de problemen van overproductie, een lagere verkoop en klimaatgerelateerde problemen, plus de rupsen. Dat is veel te veel voor één jaar”, besluit Aubanel.  

uilvlinder.ap

Overheidssteun 

Naar aanleiding van de oorlog tussen Rusland en Oekraïne gaf de Europese Commissie haar toestemming voor een steunmaatregel van 9 miljoen euro voor de Franse lavendelsector. “De criteria om beroep te kunnen doen op de steun zijn behoorlijk restrictief. Een klein deel van de producenten zal steun kunnen ontvangen en dat is voor hen een goede zaak. Aan de andere kant is er voor de meeste producenten en voor de boeren die vanwege de rupsen geen oogst hebben, geen steun”, klinkt het in een interview met Aubanel op France Info. Landbouworganisaties roepen de regering op ook de boeren die oogstschade liepen door de rupsen te steunen. “Anders gaan de lavendelboeren failliet”, zegt Aubanel.  

Het komende jaar zullen alle boeren zeker extra waakzaam zijn, klinkt het. Aubanel vreest dat het insect endemisch kan worden door het veranderende klimaat en een probleem kan vormen voor andere gewassen. Hoewel de rupsen vooral interesse hadden in lavendel, hebben ze volgens Aubanel ook kikkererwten en tomaten aangevallen. 

Bron: Belga / France Info / Eigen berichtgeving

Beeld: AP

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek