Natuur trekt naar Brussel, boeren naar Antwerpse haven

Een delegatie van landbouwers zullen dinsdag de Antwerpse haven bezetten. "Tot op heden worden wij onvoldoende erkend als essentiële sector", klinkt het. "Met deze actie willen we onze volharding tonen en blijvende druk uitoefenen op de politieke onderhandelingen." Dinsdag ging de Vlaamse regering en landbouworganisaties uit elkaar zonder akkoord, donderdag komen ze opnieuw bijeen. Niet enkel de landbouwers, ook natuurorganisaties lieten van zich horen. Een delegatie van Bond Beter Leefmilieu (BBL) en Natuurpunt bracht maandag op het Martelaarsplein de boodschap over dat het voor hen onaanvaardbaar is dat ze niet betrokken worden in de gesprekken met de landbouworganisaties.

12 februari 2024  – Laatst bijgewerkt om 13 februari 2024 8:04 Ruben De Keyzer
tractorprotest slogan 7

Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) heeft maandag een onderhoud opgestart met een delegatie van verschillende landbouworganisaties, waaronder de Boerenbond, het Algemeen Boerensyndicaat (ABS) en Groene Kring. "Ik zou durven denken dat de Vlaamse regering de urgentie van de zaak inziet. Wij komen vandaag eerst en vooral om te luisteren, maar hopen dat er vandaag échte oplossingen op tafel komen voor de boeren", aldus Boerenbond-voorzitter Lode Ceyssens.

De Vlaamse regering heeft een nieuw voorstel op tafel gelegd waar binnen de regering in de grote lijnen een akkoord over is. "We hebben vorige week dinsdag een eerste voorstel gekregen van de Vlaamse regering, daar hebben we op gereageerd. Ik hoop dat we na dit overleg met concrete oplossingen naar buiten kunnen komen en dat we een verhaal kunnen brengen dat steek houdt", aldus ABS-voorzitter Hendrik Vandamme.

"We hebben een constructief gesprek gehad met de landbouworganisaties", aldus Jambon na afloop van het onderhoud omstreeks 21 uur. "Er is nu nog wat technisch werk te verrichten, dus we zullen dat morgen en overmorgen nog bekijken." Donderdag is het de bedoeling "de finale onderhandelingen af te ronden. Of die onderhandelingen daadwerkelijk zullen landen, is nog maar de vraag, "maar ik merk wel dat beide partijen rond de tafel de bedoeling hebben om tot een vergelijk te komen. Ik denk dat dat in het belang is van de sector en van alle burgers", aldus de minister-president.

Niet concreet genoeg

Het voorstel van de regering was volgens Ceyssens nog te weinig concreet. "Het was onvoldoende voor ons, maar de minister-president heeft zich geëngageerd om er oplossingen voor te vinden. De bal ligt heel duidelijk in het kamp van de regering." Boerenbond heeft ook zelf nog enkele voorstellen gelanceerd, vooral met betrekking tot het mestactieplan, de aankoop van landbouwgronden en het stikstofdecreet. "Het huidige voorstel van de Vlaamse regering bood geen garanties. Wij vragen duidelijke garanties. Die eisen zijn niet nieuw, maar de Vlaamse regering is er vandaag niet aan tegemoet gekomen."

Ceyssens wordt bijgetreden door Vandamme. "Wij hebben onze eisen vorige week al kenbaar gemaakt. Wat vandaag op tafel lag, is nog steeds onvoldoende", stelt Vandamme. "Voor ons is het belangrijkste dat er een stop gezet zal worden op het verwerven van landbouwgronden voor niet-agrarische doeleinden. Daar is nog geen bevestiging over. Daarnaast moet er ook werk worden gemaakt van een verlaging van de administratieve boetes met betrekking tot het mestactieplan van de Vlaamse regering. Ook moeten er nog heel wat technische plooien gladgestreken worden. Er is nog geen concreet antwoord gekomen van de regering op die moeilijke punten. We kunnen niet blijven praten. Ik reken erop dat het gezond verstand terugkeert in alle geledingen van de regering."

Donderdag om 14 uur zullen de Vlaamse regering en landbouworganisaties Groene Kring, Boerenbond en Algemeen Boerensyndicaat (ABS) opnieuw rond de tafel zitten in de zoektocht naar een oplossing voor de Vlaamse landbouw. Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) annuleert zijn buitenlandse missie naar Barcelona die woensdag op de agenda stond.

Landbouwers opgeroepen via chat

Ondertussen blijven de frustraties hoog bij de landbouwers. Doorheen de hele dag werd maandag in diverse chatgroepen onder Vlaamse boeren een algemene mobilisatie op gang getrokken om dinsdag een grote protestactie te voeren aan de Antwerpse haven. De actie zal mogelijk om 5 uur 's ochtends al van start gaan en zou 24 uur kunnen duren. De blokkades in de gefuseerde havens van Zeebrugge en Antwerpen van de voorbije weken zorgden voor miljoenen euro's aan schade. De landbouwers laten in een een gezamenlijk bericht weten dat ze filterblokkades rondom de haven van Antwerpen zetten omdat "we als belangrijke economische sector het respect en erkenning vragen dat de haven en havenbedrijven ervaren."

"De symboliek van de actie rondom de haven en het feit dat ze ontstaan is in de buik van de landbouw, wijzen op de urgentie van de reeds aan de politiek voorgelegde kwesties: het democratisch onwaardige stikstofdecreet, instandhouding van de open ruimte, erkenning van het pionierswerk en de innovaties inzake milieu en dierwelzijn en de mogelijkheid behouden tot een verdere uitbouw van een duurzame landbouw in Vlaanderen en met uitbreiding Europa", besluit het bericht. "We zijn het eveneens meer dan beu dat vooral N-VA steeds weer de polarisatie tussen natuur en landbouw aanwakkert en daardoor elk gesprek tussen de hoofdrolspelers onnodig ingewikkeld maakt. Onze jonge landbouwers hebben de sleutel tot een duurzame toekomst. We sluiten niet uit dat er marathonacties komen als de politiek het belang van de sector voor zich uit blijft schuiven."

"We hebben geen idee hoeveel mensen er aanwezig zullen zijn, gezien we zelf niet organiseren", reageert woordvoerder Elisabeth Mertens van Boerenbond. Hoewel Boerenbond het protest niet organiseert, toont de landbouworganisatie wel begrip voor de actie. "We begrijpen dat landbouwers zich bij dit protest aansluiten aangezien er vanuit de Vlaamse Regering nog geen concrete resultaten geboekt zijn. De frustraties zitten zeer hoog."

Ook ABS steunt de spontane acties van de boeren. "Wij kunnen onze leden niet verhinderen om actie te voeren, maar vragen wel om voorzichtig te zijn en de regels te respecteren", stelt Vandamme.

Antwerpen bereidt zich voor

Het Antwerpse stadsbestuur bereidt zich voor op een mogelijke havenblokkade en heeft aan twee ministers gevraagd om overtreders te identificeren. Dat meldt het kabinet van burgemeester Bart De Wever (N-VA). "Manifesteren is een recht", klinkt het bij waarnemend burgemeester van Antwerpen, Koen Kennis (N-VA). "Wegen blokkeren en medeburgers gijzelen, is dat niet. Het versperren van de toegang tot kritieke infrastructuur, zoals ziekenhuizen, het havengebied en logistieke knooppunten, mag niet zonder gevolgen blijven. Daarom heb ik de bevoegde collega's opgeroepen om overtreders te identificeren."

Natuurorganisaties naar Jambon

De boeren zijn niet de enigen die van zich laten horen. Delegaties van Bond Beter Leefmilieu en Natuurpunt zakten beiden af naar het Martelaarsplein in Brussel om erop te wijzen dat ook zij mee rond de tafel moeten zitten in de zoektocht naar een oplossing voor de landbouwsector. Volgens BBL en Natuurpunt wordt de politieke agenda te veel op te spits gedreven door een tegenstelling in het leven te roepen tussen natuur en landbouw.

Dit werkt op zijn beurt "harde intimidatie" in de hand aan het adres van de natuurorganisaties, vinden ze. Hierbij verwijst men hoe er eind vorige week aan de privéwoning van Jos Ramaekers, het diensthoofd beleid van Natuurpunt, een zestigtal landbouwers verzamelden om de grondeigendom van Natuurpunt aan te klagen.

WhatsApp Image 2024-02-12 at 15.45.02

"Paniekvoetbal"

"Wij vinden het onaanvaardbaar dat er over ons, maar niet met ons wordt gepraat", aldus BBL en Natuurpunt in een gezamenlijk persbericht. "Intimidatie van landbouwers zowel tegen de Vlaamse regering als tegen milieu- en natuurorganisaties is fout. Met blokkades van economische knooppunten als de havens van Antwerpen en Zeebrugge, stellen de boeren het belang van de intensieve landbouw boven het algemeen belang", stellen de organisaties.

De organisaties verwijten de Vlaamse regering aan paniekvoetbal te doen en in te binden. "Met intimidatie forceren de boeren kortzichtige antwoorden van de Vlaamse regering", zegt Danny Jacobs, algemeen directeur van BBL. "De beperkte agenda is onvoldoende, aangezien ze niet ingaat op de werkelijke, structurele problemen van de landbouw. Duizenden boeren die wel de problemen onder ogen zien, brachten afgelopen vrijdag samen met meer dan dertig organisaties de echte agendapunten naar boven."

Jos Ramaekers hoopt in ieder geval dat de politiek zijn steentje bijdraagt in de oplossing van het probleem. "De politiek moet, en dan vooral landbouwminister Jo Brouns (cd&v), ophouden met de landbouwers op te jutten. Er moet opnieuw rond de tafel gezeten worden. De eisen van de Boerenbond en ABS zijn niet de eisen van de echte landbouwers", zegt Ramaekers.

Volgens BBL en Natuurpunt moet de Vlaamse regering snel werk maken van een eerlijke prijs voor de boer in een voedingsketen die duurzame producten waardeert en de boeren als volwaardige speler erkent. Daarnaast moet er een landbouwbeleid in het leven geroepen worden met minder administratie, een landbouwinvesteringsfonds en een makkelijke toegang tot betaalbare grond voor landbouwers.

Vlaamse regering nog niet eens over tegemoetkomingen voor landbouwers
Uitgelicht
Viceminister-president Gwendolyn Rutten (Open Vld) en minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) lieten in ‘De Zevende Dag’ verstaan dat de partijen nog aan het bekijken zijn ho...
11 februari 2024 Lees meer

Bron: Belga, eigen berichtgeving

Beeld: Bond Beter Leefmilieu

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek