Coalitie van landbouw- en milieuverenigingen vraagt stem in Vlaams landbouwoverleg

Meer dan dertig maatschappelijke organisaties, waaronder landbouw- en milieuverenigingen, hekelen dat de Vlaamse regering maar met drie boerenorganisaties overlegt over de toekomst van de landbouw. Ook zij vragen een stem in het debat. Vanuit landbouwhoek gaat het onder meer om BioForum, VAC, Wervel en het netwerk van CSA-boerderijen.

9 februari 2024  – Laatst bijgewerkt om 9 februari 2024 11:42
Lees meer over:
PFOS bio_BioForum Kobe Van Looveren

"Met verbazing stellen we vast dat de Vlaamse regering discussieert over de toekomst van landbouw en daar slechts drie landbouworganisaties (Boerenbond, Groene Kring en ABS, red.) bij betrekt", zeggen de organisaties in een gezamenlijke tekst. "De eisen die op tafel liggen, gaan enkel over het schrappen van milieumaatregelen en wat schaven aan het bestaande systeem. De discussie over de toekomst van landbouw buigt men reflexmatig om tot een valse tegenstelling tussen landbouw en natuur."

Volgens de organisaties helpt kortzichtige gunsten verlenen, de boer geen stap vooruit. O"p die manier worden "de echte problemen niet aangepakt", klinkt het. "Een landbouwsysteem dat afhankelijk is van pesticiden, grootschalige import van kunstmest en veevoer voor een te grote veestapel is niet houdbaar."

De coalitie is van oordeel dat er nood is aan een landbouwvisie op lange termijn die samen spoort met de Green Deal en ademruimte geeft om de omslag te maken naar een bedrijfsvoering die samenwerkt met natuur en omgeving. Daarom is er nood aan "een fundamenteel ander beleid dat de gigantische uitdagingen van ons landbouw- en voedselsysteem in zijn totaliteit aanpakt". "Dat moet boer, gezond voedsel, voedselsoevereiniteit en de omgeving centraal stellen en boeren een waardig inkomen en toekomstperspectief garanderen binnen de draagkracht van natuur en milieu, luidt het.

En daarvoor is een breder debat nodig dan er momenteel wordt gevoerd met Boerenbond, Groene Kring en Algemeen Boerensyndicaat (ABS), vindt de coalitie. "De expertise van alle landbouwers moet urgent aan tafel komen, maar ook die van het bredere middenveld. Dit is van cruciaal belang omdat een duurzaam landbouw- en voedselsysteem zich ontvouwt in een maatschappelijke context."

Zelf schuift de coalitie drie speerpunten naar voren. Ze vragen een "eerlijke prijs" voor boeren via langetermijncontracten en waarin de boer als volwaardige speler wordt erkend. Daarnaast roepen ze op tot een beleid met minder administratie, dat niet bouwt op hectaresteun, maar op meerwaarde voor de samenleving. Het landbouwinvesteringsfonds moet volgens hen integrale oplossingen ondersteunen. Tot slot willen ze ook een betere toegang tot betaalbare landbouwgrond voor landbouwers via een doordachte grondenbank.

Coalitie van 33 organisaties

De vraag om mee aan tafel te gaan zitten komt van een coalitie van 33 organisaties. Naast een aantal kleinere landbouworganisaties, maken ook milieu- en natuurbeschermingsorganisaties er deel van uit, net als verenigingen die zich inzetten voor verantwoorde voedselproductie.


1. Voedsel Anders
2. BioForum
3. VAC
4. CSA-netwerk
5. Boeren & Buren
6. Bond Beter Leefmilieu
7. Bos+
8. Broederlijk Delen
9. Climaxi
10. De Landgenoten
11. Dierenartsen zonder Grenzen
12. Eatmosphere
13. Faire Gemeente
14. FIAN
15. Food Forest Institute
16. Greenpeace
17. Join For Water
18. Landwijzer
19. Linked.Farm
20. Natuurlijk imkeren
21. Natuurpunt
22. Oost west Centrum
23. Oxfam België/Belgique
24. Pomona
25. Proveg België
26. Rikolto
27. Solidagro
28. Velt
29. Vitale rassen
30. Voedselteams
31. Wervel
32. West-Vlaamse Milieufederatie
33. WWF

Vlaamse regering niet op één lijn over maatregelen voor landbouwsector
Uitgelicht
Het overleg tussen de landbouworganisaties en de Vlaamse regering was dinsdagavond snel afgelopen. “De Vlaamse regering zit niet op één lijn over onze vraag om landbouwgrond v...
6 februari 2024 Lees meer

Bron: Belga / eigen berichtgeving

Beeld: Kobe Van Looveren - BioForum

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek