Vlaamse regering niet op één lijn over maatregelen voor landbouwsector

Het overleg tussen de landbouworganisaties en de Vlaamse regering was dinsdagavond snel afgelopen. “De Vlaamse regering zit niet op één lijn over onze vraag om landbouwgrond voor landbouw voor te behouden. Daarom heeft minister-president Jan Jambon (N-VA) tijd gevraagd om een akkoord te bereiken binnen de regering”, zeggen Boerenbond, Groene Kring en ABS na afloop. Over een aantal andere eisen van de landbouwsector werd wel gepraat, maar tot concrete toezeggingen kwam het niet.

6 februari 2024  – Laatst bijgewerkt om 6 februari 2024 22:19 Griet Lemaire
Lees meer over:
persconferentie stikstofakkoord 2023

Vorige week zat de Vlaamse regering, na vier volle dagen van felle boerenprotesten, samen met de landbouworganisaties. In een lang overleg werden toen alle knelpunten voor de landbouwsector besproken. Het ging onder meer over een betere bescherming van landbouwgrond, stikstof, rechtszekerheid, vermindering van de administratieve last, een eerlijke prijs voor landbouwproducten en een betere toegang tot water. Er werd afgesproken dat deze thema’s in de schoot van de Vlaamse regering zouden opgenomen worden. Op dinsdagavond zou er dan een nieuw overleg komen om te kijken in welke mate een antwoord kan geformuleerd worden op de verzuchtingen van de boeren.

Bescherming landbouwgrond als splijtzwam

Dinsdagochtend lanceerde cd&v nog het voorstel om landbouwgrond in de toekomst voor te behouden voor landbouwdoeleinden en te stoppen om die grond op te kopen met Vlaamse middelen, ofwel via subsidies door Natuurpunt ofwel rechtstreeks door het Agentschap Natuur en Bos. Volgens Vlaams landbouwminister Jo Brouns (cd&v) drijft het aankoopbeleid met Vlaamse middelen de prijzen kunstmatig op. "Het is belangrijk dat de bestaande landbouwgrond beschermd wordt. Momenteel is er in Vlaanderen zowat 750.000 hectare landbouwgrond, maar als we kijken naar landbouwgebruik dan is dat meer dan 150.00 hectare minder", klinkt het.

Dat voorstel stootte meteen op verzet bij de natuur- en milieuorganisaties en ook Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) sprak over een valse tegenstelling tussen natuur en landbouw. Het cd&v-voorstel legt volgens haar de verkeerde klemtoon. "Het echte probleem is dat we moeten evolueren naar een landbouwmodel waarin de landbouwer centraal staat", onderstreept ze. De minister stuurde zelfs een persbericht uit met cijfers waaruit bleek dat er meer landbouwgrond verdwijnt door vertuining en verpaarding. “Ik wens het debat te voeren, maar dan moet het in zijn geheel worden gevoerd en op basis van objectieve cijfers.”

Coalitiepartner Open Vld pleit in eerste instantie voor concrete maatregelen, maar staat wel open voor het voorstel van cd&v. “Het is niet echt logisch dat de staat met belastinggeld de prijzen opdrijft en speculeert op landbouwgrond", stelt Rutten. Voor haar moet de regering dan ook een "signaal geven" door dit aan banden te leggen.

Ook geen andere concrete toezeggingen

Dinsdag kwam de Vlaamse regering al een half uur later dan voorzien naar het overleg met de landbouworganisaties omdat er onenigheid was over de te nemen maatregelen. Dat moest Jambon dan ook meedelen aan Groene Kring, ABS en Boerenbond. “We konden niet spreken met een regering die niet op één lijn staat”, zei Boerenbondvoorzitter Lode Ceyssens na afloop. “De minister-president heeft enkele dagen tijd gevraagd om over de bescherming van landbouwgrond tot een akkoord te komen en dan de gesprekken te hervatten.”

Voor Groene Kring is het onbegrijpelijk dat hier discussie over bestaat in de Vlaamse regering. “Toegang tot grond is één van de fundamenten om een toekomstperspectief aan jonge boeren te bieden”, aldus Jonas Lemaire van Groene Kring. Ceyssens wijst erop dat toegang tot grond een zeer belangrijk deel van de besprekingen is. “Maar wij blijven openstaan voor overleg”, luidt het.

Ook bij ABS-voorzitter Hendrik Vandamme was de verwachting dat het overleg concreter zou zijn. “Maar over onze belangrijkste eis over landbouwgrond zat de regering niet op één lijn. We hebben wel gesproken over een aantal van onze andere eisen, zoals het boetesysteem van de Mestbank of de ‘big brother’-cultuur bij het beleid. Daar zien we dat een aantal zaken in de goede richting evolueren, maar er werd nog niets afgeklopt”, zegt Vandamme.

Hij heeft enigszins begrip voor de situatie gezien de korte tijdspanne tussen het overleg van vrijdag en dat van dinsdag, maar toch waarschuwt hij de regering ervoor om dit niet op de lange baan te schuiven. “We hebben gemerkt dat de minister-president wel oor heeft naar onze grieven, maar we kunnen niet om het feit heen dat de meest impactvolle wetgeving voor landbouw vandaag bij het departement Omgeving zit”, aldus de ABS-voorzitter.

Bij het kabinet-Jambon klinkt het dat er alvast nieuw overleg werd gepland, maar dat daarvoor nog geen concrete datum werd geprikt. Blijkbaar zouden zowel minister Brouns als minister Rutten de komende dagen belangrijke verplichtingen hebben in het kader van het Belgisch EU-voorzitterschap waardoor het moeilijk blijkt om de agenda’s op korte termijn op elkaar af te stemmen.

Wat heeft een week boerenprotest nu opgeleverd?
Uitgelicht
Een week lang lieten de landbouwers overal van zich horen. Economische knooppunten werden geblokkeerd, distributiecentra van warenhuizen gingen op slot en Brussel werd overspo...
5 februari 2024 Lees meer

Bron: Eigen berichtgeving / Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek