Uitzonderlijk veel schademeldingen door fruittelers na hagelbuien

De hagelbuien van de voorbije tien dagen hebben uitzonderlijk veel schade teweeg gebracht bij Vlaamse fruittelers. De Nederlandse verzekeraar BFAO, die voor KBC de schadeafhandeling in het fruit verzorgt in Vlaanderen, is inmiddels door meer dan 200 bedrijven gecontacteerd. “Dat is nooit eerder gezien en het aantal meldingen loopt nog steeds op”, vertelt de verzekeraar met zo’n 400 klanten in Vlaanderen. De definitieve schade wordt pas kort voor de pluk opgemeten.

26 april 2024 Jerom Rozendaal
Lees meer over:

Bij de Nederlandse verzekeraar Bos Fruit Aardappelen Onderlinge verzekeringen (BFAO), die voor KBC de schadeafhandeling in het fruit verzorgt in Vlaanderen, stromen de schademeldingen binnen. “We hebben sinds vorige week ruim 200 meldingen ontvangen”, vertelt Pietjan Visser. BFAO is sinds 15 jaar actief op de Vlaamse markt en heeft zo’n 400 klanten.

“Hagelbuien in april zijn niet uitzonderlijk”, aldus Visser. “Maar in normale jaren houdt het bij 50-100 meldingen wel op. Dit hebben we niet eerder meegemaakt.” De verzekeraar merkt op dat er al tien dagen achter elkaar hagelbuien over heel Vlaanderen trekken en dat het van sommige bedrijven zelfs al een tweede schademelding heeft ontvangen. “Maar vorige week was het ergste, door de combinatie met de wind.”

Vroege bloei speelt parten

Wat ook meespeelt in de fruitteelt is dat de teelt enkele weken voorloopt en vooral in de peren de vruchten al gevormd zijn, terwijl de bloei ook in de appels ten einde loopt. Daardoor verwacht de verzekeraar dat de schade in de appels meevalt. Jonge vruchten zijn gevoeliger voor hagel dan de bloesem en hagel zorgt voor inslagen in de peer. “Als de vruchtontwikkeling minder ver gevorderd was geweest, was de schade vermoedelijk kleiner geweest”, vertelt Visser.

De inslagen in de vruchten kunnen een impact hebben op de kwaliteit van de appels en peren. BFAO stelt dat de conferenceperen in de loop van het seizoen nog kunnen herstellen omdat deze een ruwere schil hebben. “Voor rassen met een gladde huid is dat moeilijker”, vertelt Visser. Op dit moment zijn de perentelers volgens hem druk in de weer om de ontstane wonden af te dekken met een fungicide om zo te voorkomen dat er schurft ontstaat.

Behalve de kwaliteit kan ook de kwantiteit leiden onder hagelbuien. De hagel zorgt voor stressontwikkeling bij de boom waardoor deze in de ruiperiode in juni meer vruchten afstoot. Deze overmatige vruchtrui wordt gezien als indirecte gevolgschade en is niet gedekt door de verzekering. Kwaliteitsderving als gevolg van de schade valt wel onder de dekking. De daadwerkelijke schade aan de vrucht zal pas aan het eind van het seizoen blijken. “De schade wordt vlak voor de pluk opgemeten”, besluit Visser.

Vorstprik: rampjaar dreigt voor wijnbouwers, hardfruittelers ontspringen de dans
Uitgelicht
De vorstprik van het begin van deze week heeft veel schade in de wijnbouw aangericht. “In de sommige wijngaarden is tot 90 procent van de scheuten bevroren”, vertelt Dany Byle...
24 april 2024 Lees meer

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek