nieuws

Rekenhof wil betere opvolging plattelandssteun

nieuws
Het Rekenhof vraagt dat de Europese steun voor plattelandsontwikkeling, en vooral de investeringssteun voor bestaande bedrijven en de vestigingssteun voor jonge landbouwers, beter wordt opgevolgd. Zo rijzen er problemen met de langdurige behandelingstermijn en de opvolging van de steunvoorwaarden. Het Rekenhof zegt ook dat de regelgeving in omzendbrieven en bijlagen soms ruim wordt geïnterpreteerd en de toepassing niet altijd transparant is. Het beveelt daarom aan dat de regelgeving in bepaalde gevallen wordt verfijnd.
28 januari 2008  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:02
Het Rekenhof vraagt dat de Europese steun voor plattelandsontwikkeling, en vooral de investeringssteun voor bestaande bedrijven en de vestigingssteun voor jonge landbouwers, beter wordt opgevolgd. Zo rijzen er problemen met de langdurige behandelingstermijn en de opvolging van de steunvoorwaarden. Het Rekenhof zegt ook dat de regelgeving in omzendbrieven en bijlagen soms ruim wordt geïnterpreteerd en de toepassing niet altijd transparant is.

Het beveelt daarom aan dat de regelgeving in bepaalde gevallen wordt verfijnd. "De administratie moet ook initiatieven nemen om de dossiers beter op te volgen en de doorlooptijd in de buitendiensten te beperken", luidt het. Het Rekenhof stelde wel vast dat de betalingscyclus voldoende transparant is en dat de procedurehandleiding en vergaderingen van het controlepersoneel bijdragen tot een kwaliteitsvolle interne beheersing.

Voor de periode 2000-2006 ontving Vlaanderen 193 miljoen euro van Europa voor zijn plattelandsontwikkeling, hoewel het oorspronkelijk over 214 miljoen euro kon beschikken. De onderbenutting deed zich vooral voor in 2001. Vanaf 2002 werden de kredieten zo goed als opgebruikt. Vlaanderen kent de investerings- en vestigingssteun toe langs het Vlaams Landbouwinvesteringsfonds (VLIF). Dat fonds krijgt jaarlijks zo'n 4.000 nieuwe aanvragen, wat duidt op een goede bekendheid. "Minder positief is dat de Vlaamse besluiten met terugwerkende kracht in werking zijn getreden, wat voor de betrokkenen rechtsonzekerheid schept", zegt het hof.

Vlaams minister van Landbouw en Plattelandsbeleid Kris Peeters ging eind vorig jaar al akkoord met de vaststellingen en de conclusie van het Rekenhof. "Hij beloofde met de aanbevelingen rekening te houden, wat volgens hem moet leiden tot de versterking van het VLIF als belangrijkste instrument bij de uitvoering van het Vlaamse plattelandsprogramma", besluit het Rekenhof.(KS)

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek