Regenval en kletsnatte velden stuwen prijzen industriegroenten tot 25 procent

De prijs voor industriegroenten gaat voor het tweede jaar op rij fors omhoog. Mede door de vele regenval, waardoor de oogst van veel wintergroenten tegenviel, hebben verwerkers dieper in de buidel getast. Zo gaat de prijs voor spruiten met 25 procent omhoog. “Die prijsverhoging was absoluut noodzakelijk om de telers gemotiveerd te houden om arbeidsintensieve industriegroenten te blijven telen”, klinkt het bij Ingro, de coöperatie van industriegroentetelers.

5 maart 2024  – Laatst bijgewerkt om 5 maart 2024 22:44 Jerom Rozendaal
Lees meer over:
natte preivelden

Met uitzondering van een restje prei en wortelen zit het seizoen van de industriegroenteteelt erop. De teelt van prei, kolen, spruiten, wortelen, enz. bestreek dit jaar zo’n 20.000 hectare. Terugkijkend op het seizoen 2023-2024 spreekt Luc De Waele, key accountmanager bij Ingro, van een uiterst moeizaam jaar. Vooral de wintergroenten werden geplaagd door de vele regenval waardoor telers in het najaar moeilijk het veld op konden om te oogsten en er ook behoorlijk veel uitval was.

In de spruiten leidde de versnelde groei in het begin van het plantseizoen, gecombineerd met de vele regen nadien, tot kleinere vruchten. “Waar er normaal zo’n 25 ton van een hectare komt, ligt dat nu met moeite op 20 ton”, vervolgt De Waele die namens Ingro vanaf november betrokken was bij de prijsonderhandelingen met afnemers. De verwerkers hebben volgens De Waele begrip getoond voor de moeilijke omstandigheden. “Sommigen hebben de spuitentelers 20 euro per ton extra betaald als compensatie. Dat is onvoldoende om de verliezen te dekken, maar het is zeker een mooie tegemoetkoming.”

"Prijsverhoging om telers gemotiveerd te houden"

Ook is Ingro met de verwerkers tot een akkoord gekomen over een prijsverhoging. Die is vooral voor de winterteelten aanzienlijk. Zo stijgen de prijzen voor spruiten voor het tweede jaar op rij, ditmaal met 25 tot 30 procent. Volgens De Waele was deze verhoging absoluut noodzakelijk om de spruitentelers aan boord te houden. De telers hebben te maken met stijgende kosten, gewasbeschermingsmiddelen die uit de markt gehaald worden en grillige weersomstandigheden waardoor het risico op misoogsten toeneemt.”

Een andere teelt waarbij de prijzen met 20 procent omhooggaan, zijn de wortelen. In deze teelt heeft het weer in het najaar eveneens grote schade aangericht doordat sommige percelen lange tijd onder water stonden en planten verdronken zijn. Hoeveel wortelen er verloren zijn zullen we pas weten als de resterende wortelen al dan niet geoogst zijn”, aldus De Waele. Al schat hij dat de oogstderving mogelijk toch richting de 30 procent gaat. De mindere oogst van wortelen had volgens hem onder andere tot gevolg dat de verwerkers met tekorten kampten.

Tekorten aanvullen met buitenlands product

De problemen deden zich onder andere voor bij Ardo voor wie wortelen één van de belangrijkste ingrediënten is verschillende producten. “We kwamen wortelen tekort en hebben moeten bijkopen. Zo hebben we wortelen uit Duitsland gehaald die geplant waren voor de kleurenindustrie, maar waarvan er iets te veel stonden. Ook hebben tweede keuze wortelen van de versmarkt gekocht”, vertelt Jan Hanssens, hoofdagronoom bij Vlaamse diepvriesgroenteverwerker die fabrieken heeft in het West-Vlaamse Ardooie en Koolskamp.

Hanssens schat de uitval bij de wortelen en de spruiten op 20 tot 25 procent. Doordat de wortelen lange tijd in het water stonden, is er veel puntrot. Datzelfde geldt voor schorseneer en in mindere mate voor pastinaak. Van de schorseneren is er in het geval van Ardo nog niets binnengekomen. “Het is wachten op wat droge dagen vanaf nu zodat deze gewassen alsnog geoogst kunnen worden”, zegt hij.

Droog weer is volgens hem niet alleen nodig om de resterende groente te oogsten, ook om de percelen klaar te maken voor de plantwerkzaamheden in het voorjaar is het dringend tijd dat het stopt met regenen. “Door de oogst onder moeilijke omstandigheden is er op sommige percelen heel wat schade aan de bodemstructuur. Deze percelen zullen door de telers behandeld moeten worden, om er komend seizoen succesvol op te kunnen telen. Als dat niet lukt, kunnen we de gevolgen van het natte najaar ook dit seizoen nog meedragen.”

Groenteteelt onder glas best renderende sector in Vlaanderen
Uitgelicht
Tuinbouwbedrijven kennen het hoogste inkomen per familiale arbeidskracht in de Vlaamse land- en tuinbouwsector. Van deze bedrijven scoren glasgroentebedrijven het beste met 13...
19 februari 2024 Lees meer

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek