Rechtbank verbiedt boeren om haven in Antwerpen en Zeebrugge te blokkeren

De rechtbanken van eerste aanleg in Antwerpen en Brugge hebben een verbod uitgesproken om de toegangswegen tot de havens te versperren, op straffe van dwangsommen. De beslissingen komt er nadat de twee verenigingen van de Zeebrugse en Antwerpse havenbedrijven een verzoekschrift ingediend hadden bij de rechtbank. "Elke vastgestelde inbreuk leidt tot een dwangsom van 1.000 euro per persoon per uur", klinkt het bij het Port of Antwerp-Bruges.

13 maart 2024  – Laatst bijgewerkt om 14 maart 2024 15:52
Lees meer over:
tractorblokkade Antwerpen haven

Ondanks het afgesloten landbouwakkoord in de loop van februari heeft de nieuwe actiegroep Verenigde Jonge Landbouwers vorig weekend opnieuw een oproep gelanceerd voor een nieuw boerenprotest met filterblokkades aan de havens van Antwerpen, Zeebrugge en Gent.

Kritische infrastructuur

Havenschepen Annick De Ridder (N-VA), die ook voorzitter is van het Havenbedrijf (Port of Antwerp-Bruges), veroordeelde de nieuwe protesten meteen fors. Zij noemde het onaanvaardbaar dat een "groepje radicalen" zich na het gesloten akkoord opnieuw op de haven richt. Zij riep op tot een "daadkrachtig" optreden tegen de betogers. "Kritische infrastructuur afsluiten is onwettig en heeft niets te maken met het recht op betogen of het recht van vrije meningsuiting", aldus De Ridder.

Het Havenbedrijf nam het zekere voor het onzekere en spande samen met met North Sea Port, de beroepsverenigingen en individuele bedrijven van het havengebied, een kortgeding aan. Ze vroegen en kregen daarbij een verbod om de toegangswegen tot de haven af te sluiten. Doen boeren dit wel, dan staat hen een dwangsom te wachten van 1.000 euro per persoon per uur. "Ik heb begrip voor de ongerustheid die leeft bij boeren over de toekomst van hun bedrijven en sector, maar je kiest voor dialoog en blokkeert niet - omdat dat nu eenmaal kan met een aantal tractoren - het hart van onze economie, met haar 1.400 bedrijven en 165.000 (directe en indirecte) werknemers", aldus nog de havenschepen.

Het verbod op blokkades geldt voor een lijst van enkele tientallen wegen naar en in het havengebied, zowel op Linker- als op Rechteroever. Ook het aanbrengen van materiële schade krijgt een expliciet verbod. Een gerechtsdeurwaarder, aangesteld door het Havenbedrijf, mag identiteitsbewijzen vorderen van overtreders of van wie aanstalten maakt een inbreuk te plegen. Ook de nummerplaten van de eventuele gebruikte voertuigen mogen worden opgevraagd. De versperringen mogen worden ontruimd, en de overtreders mogen uit het gebied worden gezet.

Oproep vanuit Zeebrugge

Ook de Brugse rechtbank gaat in op het verzoek van Apzi-Voka West-Vlaanderen, de vereniging van Zeebrugse havenbedrijven, om dwangsommen van 1.000 euro op per persoon per uur op te leggen voor wie de toegang naar de haven van Zeebrugge of naar bedrijven blokkeert.

"We hadden gehoopt dat deze maatregel niet nodig zou zijn. Het is altijd moeilijk in te schatten hoeveel actievoerders er zullen zijn. Het was een voorzorgsmaatregel omdat we situaties zoals vorige maand willen vermijden", zegt Dieter Coussée van Apzi-Voka.

Volgens Apzi-Voka liep de schade door de vorige actie aan de haven op tot 50 miljoen euro. Apzi-Voka roept landbouwers op om niet af te zakken naar Zeebrugge. "Wij roepen hen op om hun gezond verstand te gebruiken. Als er bepaalde zorgen zijn, dan moeten landbouwers vooral rond de tafel zitten met de personen die daar iets aan kunnen veranderen", zegt Coussée. "De haven heeft niets te maken met de zorgen waar landbouwers mee zitten. Als ze toch komen, vragen wij dat ze zich bijvoorbeeld oplijnen op de pechstrook zodat de toegang tot de haven en de bedrijven vrij blijft. Wij willen een vrijwaring van het openbaar domein."

Haven van Gent

Of de focus dan volledig verlegd wordt naar de haven van Gent is onduidelijk. Een topman van Voka Oost-Vlaanderen dreigt er op X mee dat ook in de Gentse haven dwangsommen zullen gevorderd worden als de bedrijven schade lijden.

De Oost-Vlaamse gouverneur heeft dan weer laten weten dat ze begrip heeft voor de bezorgdheden van landbouwers. "Maar protesteren kan je op veel manieren doen", zegt Carina Van Cauter. "Bewust schade toebrengen aan andere sectoren om je eigen punt te maken, daar wordt niemand beter van." De politiediensten zullen donderdag aanwezig zijn en krijgen instructies om in te grijpen als de situatie uit de hand loopt. "Bedrijven hebben het ook moeilijk, mensen moeten op hun werk raken en kinderen op school." Van Cauter vraagt de boeren om respect te tonen bij hun acties.  Ze roept ook op om geen blokkades op te werpen. "Er zal geïdentificeerd en geverbaliseerd worden als rede niet mogelijk is", zegt de gouverneur. "Desgevallend zal ook de schade ten persoonlijke titel verhaald worden."  

Onduidelijkheid over impact

Het protest van morgen wordt niet geleid door landbouworganisaties ABS of Boerenbond. Waardoor er geen duidelijkheid is over welke vorm en omvang het protest zal aannemen. Ook Bart Dickens van boerenbeweging Farmers Defence Force Vlaanderen zegt niet te weten wat de protesten precies zullen inhouden. "Wij organiseren de actie niet, en ikzelf zal ook niet deelnemen", aldus Dickens. "De plannen worden gemaakt in WhatsApp-groepen."

UGent-professor Benedikt Sas, die spreekt namens "verschillende groepen", hoorde dat acties worden gepland in de havens maar weet ook niet wat ze zullen inhouden. Wel meent hij dat uitspraken van Antwerps schepen en tevens voorzitter van het Havenbedrijf Annick De Ridder (N-VA), die het had over "een groepje radicalen", olie op het vuur gooien. Bovendien "beweegt de politiek helemaal niet", merkt hij op.

ABS heeft begrip voor boerenprotesten: "Er moeten snel en duidelijke maatregelen komen"
Uitgelicht
Het Algemeen Boerensyndicaat (ABS) toont begrip voor de nieuwe acties die landbouwers donderdag plannen. De landbouworganisatie hekelt dat er van de snelle ingrepen die de Vla...
12 maart 2024 Lees meer

Bron: Belga / eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek