"Ramenez les vaches": Boerenbetoging in Brussel verloopt zonder incidenten
nieuwsDe boerenbetoging in Brussel is erg rustig verlopen, dit ondanks de verwachting dat er mogelijk schermutselingen zouden uitbreken naar voorbeeld van voorgaande boerenbetogingen in de hoofdstad. Er waren een honderdtal deelnemers bij aanwezig. "Alles verloopt vlot en rustig", zo zegt ook de Brusselse politie.
Het European Milk Board (EMB), de koepelorganisatie van Europese zuivelorganisaties, had een parcours uitgestippeld waarlangs men met de gekende plastieken koeien een statement heeft geuit over het Gemeenschappelijke Europese Landbouwbeleid en de structurele ongelijkheden in de voedselproductieketen in Europa. Volgens de deelnemende boeren en het EMB zouden "de grote spelers", bijvoorbeeld de supermarkten, geen eerlijk deel van de winsten met de landbouwsector willen delen.
Initieel werd er grote verkeershinder verwacht door de Brusselse politie, zoals ook het geval was bij de voorgaande boerenbetogingen. Er waren echter geen grote aantallen tractoren aanwezig, noch boeren die de boel op stelten zetten. De boerenbetoging was dus geen heuse boerenkrijg, maar eerder een rustige protestmars met plastieken koeien. Het startpunt van de actie was het Luxemburgplein aan het Europese parlement. Na het marsorder "Take your cows and line-up", ging de betoging van start.
Het parcours passeerde langs het Europese parlement, overheen de Belliardstraat tot aan het Jubelpark. De enige 'confrontatie' met de politie gebeurde aan het Schumanplein, waar de rustige betogers oog in oog stonden met de politiediensten, die voor de zekerheid alsnog in bepantserde uitrusting voltallig aanwezig waren. Even verderop, aan de Europese instellingen, stond ook een waterkanon klaar. Verder dan de roep "ramenez les vaches" en een opstelling van de plastieken koeien aan de dranghekken met prikkeldraad om het plein af te schermen, kwam het niet.
Toekomstperspectief
Het EMB hekelt de "neoliberale" Europese landbouwpolitiek, zo zegt de Deense voorzitter Kjartan Poulsen. Enkele weken voor de Europese verkiezingen eist het EMB dan ook een structurele hervorming van het Gemeenschappelijke Europese Landbouwbeleid van de Europese Unie.
We willen niet langer dat de landbouwers afhankelijk zijn van subsidies om te overleven, maar hebben een systeem nodig dat ons kan laten leven van de markt
Dit om de boeren, en vooral jonge landbouwers, terug perspectief op de toekomst te bieden. Zo moet er werk gemaakt worden van een structurele hervorming van dat landbouwbeleid. "We willen niet langer dat de landbouwers afhankelijk zijn van subsidies om te overleven, maar hebben een systeem nodig dat ons kan laten leven van de markt", meent Poulsen.
De volgende generatie Europese beleidsmakers moeten inzetten op een algemene prijsregulering van de landbouwsector en hun producten. Die mogen niet langer onder de productiekosten verkocht worden, waardoor boeren niet in hun levensonderhoud kunnen voorzien. Het EMB wijst erop dat de prijs van melk in 1970 nog voor 57 procent de productiekost weerspiegelde, ten opzichte van 39 procent in 2019. Hetzelfde geldt voor vlees, waarbij in de jaren 70 nog 44 procent van de productiekost terugvloeide naar de boeren. In 2022 gaat het nog slechts over 22 procent, zo stelt men.
Overleg
Verder moeten de landbouworganisaties ook "reëel betrokken" worden in de vormgeving en implementatie van de Europese Green Deal. Vooralsnog wordt die regelgeving nog te veel van bovenuit gestuurd, zonder betrokkenheid van de landbouwers, aldus het EMB. Ten slotte mag de landbouwsector ook geen onderwerp meer uitmaken van vrijhandelsakkoorden in de toekomst.
De boeren manen de Europese beleidsmakers aan actie te ondernemen en wijzen erop dat ze zich niet gehoord voelen en "als imbecielen behandeld worden", aldus ook een Franse zuivelboer die deelnam aan de actie. Toch stelt EMB dat er sinds eerdere boerenprotesten heel wat meer gehoor is naar de eisen van de landbouwsector op Europees niveau.
Bron: Belga / Eigen berichtgeving