RAMBO tackelt ammoniakemissie in varkens- en pluimveestallen

Hoe kunnen we ammoniakuitstoot in bestaande varkens- en pluimveestallen verminderen? Dat moet het RAMBO-project, dat focust op de traditionele, of niet-ammoniakemissie-arme stallen in de grensregio Vlaanderen-Nederland, uitzoeken.

24 juli 2023  – Laatst bijgewerkt om 24 juli 2023 16:29

RAMBO en de (e)missie 

Om de luchtkwaliteit te verbeteren en de milieu-impact te verminderen moet de stikstofemissie dalen. De landbouw kreeg strenge maatregelen opgelegd omdat de sector een groot aandeel heeft in de ammoniakuitstoot. ‘RAMBO’ staat voor Reductie van Ammoniak via Brongerichte en flankerende Oplossingen en is gericht op het ondersteunen van veehouders met traditionele, of niet-ammoniakemissie-arme stallen, bij de doorvoering van de opgelegde maatregelen. 

Met het RAMBO-project willen de projectpartners geavanceerde maatregelen en technieken ontwikkelen waardoor varkens- en pluimveehouders in Vlaanderen en Nederland hun ammoniakuitstoot aanzienlijk kunnen verminderen. Voeding, huisvesting, stalklimaat, management en andere emissies zoals geur en methaan worden onder de loep genomen.  

Het project gaat officieel van start op 1 september 2023 en loopt tot eind augustus 2026. Binnen die drie jaar worden op verschillende locaties tests en demonstraties van verschillende verbeteringstechnieken gepland. Enkele voorbeelden hiervan zijn: betaalbare meetstrategieën voor continue luchtemissiemonitoring op bedrijven, dagontmesting bij vleesvarkens en zeugen en biggen in vrijloopkraamhokken en het gebruik van klei- en gesteentemineralen bij pluimvee.  

Delen van kennis  

RAMBO streeft naar een duurzame toekomst voor de landbouwsector door intensieve individuele begeleiding, bewustwordingsactiviteiten en het creëren van maatschappelijk draagvlak. Het project voorziet verschillende workshops, demonstraties en open dagen om de opgedane kennis te verspreiden.  

“Onze ambitie is om de beste technieken te delen en veehouders de juiste kennis en tools te bieden om zelf ammoniak te reduceren. We onderzoeken ook de neveneffecten zoals methaan, dierengezondheid en -welzijn”, onderstreept Kathleen Helsen, gedeputeerde Landbouw van de provincie Antwerpen. 

“Niet alleen wetenschap en technologie, ook het ondernemerschap van de veehouders speelt een sleutelrol bij het vinden van duurzame oplossingen. Om er zeker van te zijn dat de onderzochte oplossingen haalbaar zijn, betrekken we zoveel mogelijk de veehouders uit de grensregio”, vertelt Arno van Son, bestuurder van ZLTO, projectpartner in Nederland. Het Interreg Vlaanderen-Nederland project RAMBO is een samenwerking tussen Inagro, Proefbedrijf Pluimveehouderij, ILVO, Boerenbond, ZLTO, De Hoeve Innovatie en Poortershaven. 

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek