Quarantaine noopt besmet bedrijf tot ruiming varkens

Op het Canadese varkensbedrijf waar twee weken geleden zo'n 200 dieren besmet raakten met de Mexicaanse griep werden ongeveer 500 varkens afgeslacht. Die maatregel heeft niets te maken met gezondheidsredenen, maar enkel met toenemende overpopulatie als gevolg van de opgelegde quarantainemaatregelen.
11 mei 2009  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:08
Lees meer over:

Op het Canadese varkensbedrijf waar twee weken geleden zo'n 200 dieren besmet raakten met de Mexicaanse griep werden ongeveer 500 varkens afgeslacht. Die maatregel heeft niets te maken met gezondheidsredenen, maar enkel met toenemende overpopulatie als gevolg van de opgelegde quarantainemaatregelen. Dat melden de provinciale gezondheidsautoriteiten.

Het besmette varkensbedrijf bevindt zich in de provincie Alberta, in het zuidwesten van Canada. Het gaat om een bedrijf met in totaal 2.200 varkens, waarvan er 200 besmet raakten met het nieuwe A/H1N1-virus door een timmerman die teruggekeerd was uit Mexico en die op het bedrijf enkele klusjes opgeknapt had. Tot hiertoe is dit het enige bekende geval van een overdracht van de Mexicaanse griep van mens op dier.

Dat nu 500 varkens geruimd werden, heeft niets te maken met een potentieel gezondheidsrisico. "Dit is geen gezondheidskwestie", zegt Gerald Hauer, de veterinaire chef van de provinciale overheid in Alberta. De man benadrukt dat quarantainemaatregelen na verloop van tijd onvermijdelijk leiden tot een overpopulatie op varkensbedrijven.

Onder de geslachte varkens bevonden zich gezonde dieren, besmette dieren en dieren die intussen reeds genezen waren, zo luidt het. De geruimde dieren worden geweerd uit de voedselketen. De quarantaine op het bedrijf zal opgeheven worden van zodra aangetoond werd dat alle aanwezige varkens gezond zijn.

De Canadese varkensboeren beklemtonen andermaal dat er niks mis is met de veiligheid van hun varkensvlees. Een twintigtal landen hebben niettemin een invoerverbod ingesteld voor varkensvlees uit regio's waar het nieuwe virus is opgedoken.

Bron: AFP

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek