header.home link

Provincies zien drie kwart minder vergunningsaanvragen van veetelers in 2022

14 november 2022

Tussen 2020 en 2022 is het aantal vergunningsaanvragen van grote landbouwbedrijven bij de Vlaamse provincies met 75 procent gedaald. Dat schrijft De Tijd op basis van gegevens van het departement Omgeving.

Lees meer over:

Eerder al hadden we bericht op VILT hoe het aantal aanvragen voor klasse 1-bedrijven in de provincie West-Vlaanderen een forse terugval kende, maar die cijfers waren breder dan alleen landbouwbedrijven. De bestendige deputaties moeten hun zegen geven voor de omgevingsvergunning van klasse 1-­landbouwbedrijven. De Vlaamse milieuwetgeving (VLAREM) deelt bedrijven op in 3 klassen. De drempel om van klasse 1-bedrijven te spreken ligt voor pluimveebedrijven op 40.000 dieren, voor mestvarkens op 2.000 dieren, voor zeugen op 750 en voor runderen op 200 dieren. Klasse-2 bedrijven die onder deze drempels blijven kunnen nog bij het gemeentebestuur terecht.

De zakenkrant De Tijd kon op basis van gegevens van het Departement Omgeving de impact voor landbouwbedrijven in alle Vlaamse provincies nagaan. Terwijl het aantal aanvragen tussen 2018 en 2020 nog met 12,5 procent steeg, is die trend helemaal omgekeerd. In 2021 was sprake van een halvering naar 409 nieuwe aanvragen. Tussen januari en oktober 2022 vroegen landbouwers zelfs maar 216 omgevingsvergunningen aan bij de bestendige deputaties, bijna 75 procent minder dan in 2020.

Uitgelicht
In 2021 werden er 840 omgevingsvergunningen aangevraagd door klasse 1-bedrijven bij het provinciebestuur van West-Vlaanderen. Dat is een daling met 36 procent in vergelijking...
11 oktober 2022 Lees meer

Bij de klasse 2-bedrijven is de afname minder spectaculair, maar ze is er wel. In 2021, het eerste jaar van het stikstofarrest, waren er nog 1916 vergunningsaanvragen van veehouders. Dit jaar gaat het tot oktober om 1443 aanvragen of een kwart minder. Ook een afname van het aantal bankkredieten aan boeren wijst op een terugloop van de investeringen. Volgens KBC is de krimp het grootst in de varkenssector en de glastuinbouw. BNP Paribas Fortis ziet in de hele sector "slechts heel uitzonderlijk nog aanvragen voor uitbreidingen of nieuwbouw".  

Bij Crelan ligt het aantal kredieten in de landbouw dit jaar ruim een kwart lager dan in 2020. Opvallend is het verschil met Wallonië, waar Crelan een vijfde minder kredieten optekent voor bouwwerken in de veeteelt tegenover 2019. “Als we naar de toekomst kijken, zal Wallonië opnieuw naar het oude peil groeien”, zegt Wim Vranken van Crelan aan De Tijd, “In Vlaanderen zal de kredietverlening blijven steken.”

Bron: De Tijd

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek