Protectionisme blijft redelijk beperkt ondanks recessie

Sinds april werden de handel en investeringen niet "grootschalig" beperkt ondanks de financieel-economische wereldcrisis. Minder ingrijpende vormen van inmenging in de economie hebben de vrije handel wel beïnvloed. Dat blijkt uit een rapport van de Wereldhandelsorganisatie, de OESO en UNCTAD.
15 september 2009  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:09
Lees meer over:

Sinds april werden de handel en investeringen niet "grootschalig" beperkt ondanks de financieel-economische wereldcrisis. Minder ingrijpende vormen van inmenging in de economie hebben de vrije handel wel beïnvloed. Dat blijkt uit een rapport van de Wereldhandelsorganisatie, de OESO en UNCTAD.

De drie organisaties lanceerden hun rapport naar aanleiding van de G20-top in Pittsburgh op 24 en 25 september. Die groep van twintig landen had hen in april gevraagd om de handel te monitoren. "In enkele gevallen hebben leden van de G20 tarieven opgetrokken of nieuwe niet-tarifaire maatregelen ingevoerd en de meeste van hen blijven hun commerciële verdedigingsmechanismen gebruiken", luidt het.

Twee landen kennen zelfs opnieuw exportsubsidies in de landbouw toe. Volgens de WTO, OESO en UNCTAD wordt het herstel van de internationale handel op die manier stokken in de wielen gestoken. Ook stimulansen en reddingsoperaties "bevoordeelden soms de binnenlandse goederen en diensten ten koste van geïmporteerde" en "sommige steunmaatregelen discrimineren buitenlandse ondernemingen of belemmeren de buitenlandse investeringen".

Regeringen hebben een exitstrategie nodig en protectionisme is nefast voor de arbeidsmarkt, aldus het rapport. De Internationale Arbeidsorganisatie en enkele denktanken vrezen dat jobs zullen blijven sneuvelen, ook na het herstel van de financiële markten. Volgens de studie nam in juni voor het eerst sinds de crisis de exportgroei bij de grootste handelaars toe, wat "een goede indicatie is voor de beginnende normalisering van de internationale handel". Voor Afrika en het Midden-Oosten geldt dat positieve nieuws weliswaar niet.

Ten slotte noemden de drie organisaties het overheidsbeleid over het algemeen "geruststellend", maar ze waarschuwen dat de wereldwijde crisis nog niet gedaan is. Bovendien bevestigde hun rapport de voorspelling dat de wereldhandel dit jaar met tien procent zal krimpen. De buitenlandse investeringen, die vorig jaar met veertien procent daalden, zullen volgens de verwachtingen dertig tot veertig procent terugvallen in 2009.

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek