header.home link

Proefproject met zeewier moet bodem en opbrengst verbeteren

Colruyt Group gaat een biostimulant op basis van zeewier toepassen op eigen landbouwgrond. Als de resultaten positief zijn, wil de retailer dit opschalen naar zijn andere percelen. “Op termijn zou deze toepassing een positieve invloed moeten hebben op de bodemgezondheid en resulteren in een betere opbrengst voor de landbouwers”, klinkt het.

24 april 2023  – Laatste update 24 april 2023 15:08
Lees meer over:
biostimulantzeewier-colruyt1

Bodemgezondheid wordt één van de belangrijkste vraagstukken voor de komende decennia: hoe willen we met alsmaar minder landbouwgrond voldoende voedsel telen én aan de toenemende vraag voldoen. Als gevolg van klimaatverandering kennen landbouwers vandaag de dag periodes waarin de groeiomstandigheden van hun gewassen allesbehalve optimaal zijn, denk aan extreme temperaturen, droogte, wateroverlast met een tekort aan mineralen of zoutstress als gevolg.

Biostimulanten, onder meer op basis van zeewier, kunnen hiervoor een oplossing bieden door de weerbaarheid van bodem en gewassen te verhogen. Zeewierextract lijkt de opname van voedingsstoffen te verbeteren en de groeiprestaties van gewassen onder gestreste en normale omstandigheden te verhogen. Het gebruik ervan zou ook bijdragen aan het verbeteren van de koolstofopname in de bodem, het watervasthoudend vermogen, een betere weerstand tegen biotische en abiotische stress en dit in combinatie met regeneratieve landbouwpraktijken zoals groenbemesters, teeltrotatie en niet-kerende grondbewerking.

De supermarktketen werkt samen met The Seaweed Company in een project rond bodemgezondheid, waarbij de biostimulant tijdens het groeiseizoen getest zal worden. Zij zullen onderzoeken of de gewassen de nutriënten beter opnemen en dus gezonder zijn.

Concreet wordt het zeewier ingezet op eigen landbouwgrond in Moustier, waar wintergerst en wortelen geteeld worden, in samenwerking met landbouwers uit de buurt. De biostimulant wordt toegepast voor het zaaien en tijdens het groeiproces meerdere keren herhaald. Een deel van de grond wordt niet behandeld en dient als vergelijkingsbasis. “We willen uit deze toepassing vooral leren welk effect de biostimulant heeft op de gezondheid van de bodem en de weerbaarheid van de gewassen”, vertelt Saskia De Block, verantwoordelijke landbouw bij Colruyt Group. Als de resultaten positief zijn, wordt het project opgeschaald naar andere landbouwgronden van de keten. “We willen met dit project ook andere landbouwers inspireren om mee te gaan in het verduurzamen van de landbouw.”

Niet nieuw

Wereldwijd worden zeewier en zeewierextracten ingezet als biostimulant in de landbouw om de groei van planten te bevorderen, stressinvloeden te verminderen en de bodem te verbeteren. Zeewier wordt in toenemende mate ingezet als verbeteraar voor verschillende gewassen in de akkerbouw, tuinbouw en fruitteelt. De toepassing ervan neemt sterk toe omdat het een belangrijke rol kan spelen in het verduurzamen van de landbouw. “Ons bedrijf ervaart een sterk toegenomen vraag naar samenwerkingsprojecten in de voedselwaardeketen waarbij de voordelen en de impact van de toepassing van zeewierbiostimulanten door de ketenpartners erg worden gewaardeerd”, zegt Ingrid Jonker van de The Seaweed Company. “Biostimulanten op basis van zeewier vertegenwoordigen de snelst groeiende biostimulantia in de industrie en bieden mooie toekomstperspectieven.”

Bron: Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek