Probiotica een oplossing in strijd tegen overgewicht?

Onderzoekers van de UCL in Louvain-La-Neuve zijn ontdekten dat bacteriën in de darmen de appetijt en het metabolisme kunnen wijzigen. Als de resultaten voor mensen hetzelfde zijn als wat de proeven op muizen aantonen, dan zou een voedingssupplement kunnen volstaan voor de behandeling van obesitas. Dat schrijven Le Soir en La Dernière Heure.
28 juli 2010  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:12
Lees meer over:

Onderzoekers van de UCL in Louvain-La-Neuve zijn erachter gekomen dat bacteriën in de darmen de appetijt en het metabolisme kunnen wijzigen. Als de resultaten voor mensen hetzelfde zijn als wat de proeven op muizen aantonen, dan zou een voedingssupplement of specifieke voeding kunnen volstaan voor de behandeling van obesitas. Dat schrijven Le Soir en La Dernière Heure.

Wetenschappers van de onderzoeksgroep voeding en metabolisme aan de Université Catholique de Louvain (UCL) buigen zich al meerdere jaren over de kwestie. Ze toonden aan dat bacteriën in de darm de appetijt en het metabolisme kunnen wijzigen, met gevolgen voor het gewicht. De ontdekking zou een oplossing kunnen zijn voor obesitas en mensen met overgewicht kunnen helpen bij het vermageren.

De UCL-onderzoekers kwamen erachter dat bacteriën de productie controleren van endocannabinnoïde substanties in de darmen. De toename van vetten in vetweefsel is rechtstreeks verbonden met de productie van endocannabinoïden in de darm. Die activeren ook de receptoren in het lichaam verbonden met het neurologisch systeem van beloning en verzadiging. De wetenschappers kwamen tot de vaststelling dat het gebruik van probiotica bij muizen de darmflora en het endocannabinnoïde-systeem kan wijzigen.

Problemen met die laatste door een te grote aanvoer van vetten zouden geneutraliseerd kunnen worden door het regelmatig innemen van probiotica. Als de resultaten hetzelfde zijn bij mensen zou een voedingssupplement of specifieke voeding kunnen volstaan voor de behandeling van obesitas.

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek