nieuws

Prioriteit voor stadsrandbos Kortrijk, Gent en Oostende

nieuws
Vlaams minister van leefmilieu Vera Dua beschouwt het stadsrandbos van Kortrijk samen met dat van Gent en Oostende als de plaatsen waar prioriteit moet worden aan gegeven. Dat vertelde ze donderdagavond tijdens een werkbezoek in Kortrijk.Binnenkort starten de onderhandelingen met de betrokken eigenaars enlandbouwers in Kortrijk om de gronden aan te kopen.
4 mei 2001  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 13:51
Vlaams minister van leefmilieu Vera Dua beschouwt het stadsrandbos van Kortrijk samen met dat van Gent en Oostende als de plaatsen waar prioriteit moet worden aan gegeven. Dat vertelde ze donderdagavond tijdens een werkbezoek in Kortrijk. Binnenkort starten de onderhandelingen met de betrokken eigenaars en landbouwers in Kortrijk om de gronden aan te kopen.

Dat Dua over het stadsrandbos werd aangesproken, kwam volgens de Kortrijkse schepen van milieu Philippe De Coene deels ook omdat Kortrijk de indruk had dat het Vlaamse Gewest niet opschoot met de realisatie ervan. De stad is al vergevorderd met haar verbinding tussen het Kennedybos en het stadsrandbos (al 30 ha aangekocht). Volgens de minister zit ook haar administratie niet stil. Eerstdaags starten de onderhandelingen met de eigenaars. Het afgebakende gebied van het Kortrijkse stadsrandbos is 500 ha. Er wordt niet ten allen prijze aangekocht, aldus de minister. Zo moet de overheid zich ook houden aan een schattingsverslag. Ze hoopt om tegen volgend jaar de eerste bomen te kunnen planten.

Tevens werd de kwaliteit van het Leiewater bij de minister aangekaart. In het kader van de herkalibrering van de Leiedoortocht in Kortrijk heeft de stad tal van projecten om de boorden van de Leie verder te ontwikkelen. Uit metingen blijkt echter dat de rivier en het hele bekken waarrond alles draait, het tweede meest vervuilde bekken van Vlaanderen is (na de Gentse kanaalzone). De minister beseft dat en zal een voltijdse kracht naar het Leiebekkencomité sturen om een beheersplan te laten opmaken. Dua zegt echter dat dit meer werk in beslag zal nemen dan op andere plaatsen, omdat er nog maar weinig voorstudies op dat vlak zijn gebeurd.

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek