"Pringles zijn wel degelijk chips"

Pringles zijn geen levensmiddel, maar een aardappelsnack zoals chips. Dat is het oordeel van het hof van beroep in Groot-Brittannië, tot grote spijt van Procter & Gamble.
23 mei 2009  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:08
Lees meer over:

Pringles zijn geen levensmiddel, maar een aardappelsnack zoals chips. Dat is het oordeel van de hoogste Britse rechter. Voor Procter & Gamble, de producent van Pringles, heeft de uitspraak verstrekkende gevolgen. Het bedrijf kan nu fluiten naar een slordige 115 miljoen pond die het van de Britse belastingsdiensten terugeiste.

In Groot-Brittannië is geen btw verschuldigd op voedingsproducten, behalve op aardappelchips. En dus haalde Procter & Gamble het onderste uit de kan om aan te tonen dat Pringles een écht levensmiddel zijn, en niet zomaar een aardappelsnack. Pringles bestaan voor 42 procent uit aardappel, maar anders dan klassieke chips worden Pringles niet gemaakt van aardappelschijfjes maar van gedehydrateerde aardappelen. Daarom mag de fabrikant ze trouwens niet 'chips' noemen.

Vorig jaar bepaalde een lagere rechter dat Pringles wel degelijk een voedingsproduct zijn. Maar het hof van beroep heeft daar nu anders over beslist. Er zit meer dan genoeg aardappel in om in redelijkheid te bepalen dat het van aardappelen gemaakt is, luidt de redenering. Een van de twee Pringles-fabrieken, die samen meer dan 140 landen bevoorraden, staat langs de E19 in Mechelen. Dagelijks rollen er één miljoen kokertjes van de band, goed voor 100 miljoen Pringles.

 

Bron: Het Nieuwsblad

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek