Prijzenslag tussen Russisch en Europees graan?

De grote graanproductie dwingt Rusland om Europese exporteurs te verdringen van afzetmarkten, meldt graanhandelsorganisatie Russian Grain Union. "Vanwege de koersdaling van de euro is een prijzenoorlog met Europees graan onvermijdelijk", zegt voorzitter Arkady Zlochevsky.
19 mei 2010  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:11
Lees meer over:

De grote graanproductie dwingt Rusland om Europese exporteurs te verdringen van afzetmarkten, meldt graanhandelsorganisatie Russian Grain Union. "Vanwege de koersdaling van de euro is een prijzenoorlog met Europees graan onvermijdelijk", zegt voorzitter Arkady Zlochevsky. "Daarom vroegen we de Russische regering om 266 miljoen euro ter beschikking te stellen om de graanexport te subsidiëren".

Voorzitter Arkady Zlochevsky van de organisatie van Russische graanhandelaren verwacht dat Rusland dit jaar 95 tot 97 miljoen ton graan oogst. "Als het weer mee zit tijdens het groeiseizoen halen we zelfs meer dan 100 miljoen ton”. Zlochevsky verwacht dat de graanvoorraad in Rusland naar een record groeit. ”Dit seizoen zijn we begonnen met een voorraad van 22,6 miljoen ton en we verwachten dat die stijgt tot 26 miljoen ton. Rusland beschikt volgend seizoen over de grootste hoeveelheid graan ooit”.

Die inschatting wordt niet gedeeld door het Amerikaans ministerie van Landbouw (USDA) en het marktanalysebureau APK Inform. Volgens APK Inform heeft het graan in Rusland de afgelopen winter meer vorstschade opgelopen dan andere jaren. Bovendien is er dit voorjaar minder zomergraan gezaaid. Ook in de slechte vochtvoorziening op veel graanpercelen zien zij een reden om de oogstverwachtingen van de Russian Grain Union te temperen.

Rusland exporteert dit seizoen volgens Zlochevsky 21,6 miljoen ton graan. "Aangezien de productie opnieuw groter is dan het verbruik en het binnenlands verbruik niet substantieel groeit, moeten we volgend seizoen meer graan exporteren”, concludeert hij. "Dat graan moet naar afzetmarkten waar al veel concurrentie is. De koersdaling van de euro ten opzichte van de Amerikaanse dollar rijdt de Russische graanexport in de wielen", zegt Zlochevsky.

Graan uit de eurolanden is door de koersdaling goedkoper geworden op de wereldmarkt. "Daarom hebben we de Russische regering gevraagd om 10 miljard roebel (266 miljoen euro) ter beschikking te stellen om de graanexport te subsidiëren. Deze subsidies worden nu al gegeven door de Russische overheid op de export van graan naar Kazachstan en China”, argumenteert Zlochevsky.

Rusland heeft al eerder afzetmarkten veroverd door een strategie van lage prijzen, aldus de voorzitter van de Russische graanhandelaren. "In 2002 verwachtte niemand Russisch graan op de wereldmarkt. Nochtans hebben we in dat jaar 17 miljoen ton graan geëxporteerd door de prijzen sterk te verlagen. Er is geen andere optie om afzetmarkten te veroveren”.
 

Bron: Agrarisch Dagblad

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek