Website geeft tips over duurzame bemesting van aardappelen

Een nieuwe website moet telers, teeltbegeleiders en adviseurs wegwijs maken in de duurzame bemesting van aardappelen. Het initiatief komt uit de koker van BELFertil en Belgapom.

3 april 2024  – Laatst bijgewerkt om 3 april 2024 17:43
Lees meer over:
aardappelveld-potatoeurope-1200

Het areaal aardappelen bedraagt in België zo’n 100.000 hectare. Hoewel de voedingsketen rond de aardappel werk biedt aan duizenden mensen, is het gewas zelf nogal “lui”. De plant is immers niet erg efficiënt in het opnemen van voedingsstoffen via zijn ondiepe wortels in de bodem. Landbouwers kunnen er wel voor zorgen dat de efficiëntie omhoog gaat, met meer rendement en minder verlies van meststoffen als resultaat. De juiste voorbereiding, een aangepaste bemesting en goede opvolgteelten, zorgen per slot van rekening voor duurzaam en optimaal nutriëntengebruik in de aardappelteelt.

BELFertil, de Belgisch-Luxemburgse vereniging van de industrie van de minerale meststoffen en biostimulanten en Belgapom, de beroepsvereniging voor de Belgische aardappelverwerking en -handel, lanceren samen een website die een overzicht biedt van alle informatie rond duurzame bemesting van aardappelen. Het wetenschappelijk advies werd verzekerd door professor Geert Haesaert, Gewoon hoogleraar aan de faculteit Bio-ingenieurswetenschappen van Universiteit Gent.

“Met de nieuwe website willen we goede bemestingspraktijken voor de aardappelteelt promoten om stikstofverliezen te beperken”, klinkt het. “De stikstofgebruiksefficiëntie willen we tegen 2030 doen stijgen naar 70 procent. Een ambitieus doel, maar met de juiste tips is het zeker haalbaar.”

Niet alleen telers, maar ook teeltbegeleiders en agronomen uit de aardappelverwerkende industrie, bemestingsadviseurs en overheden kunnen op de site terecht voor meer inzicht in de uitdagingen en oplossingen.

Alle info op www.duurzaambemesten.be.  

“Nog steeds rek in aardappelindustrie, maar onzekerheid begint te knagen”
Uitgelicht
De aardappelverwerkende industrie in België zal de komende jaren nog groeien. Dat voorspelt Ben Muyshondt, de nieuwe voorzitter van de Belgapom. Op termijn ziet hij nog mogeli...
21 maart 2024 Lees meer

Bron: Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek