Prijzen groenten en fruit laag door verstoorde markt

De prijzen van een aantal groente- en fruitsoorten liggen bij de start van het seizoen een stuk lager dan vorig jaar. Oorzaak zijn de vraag die niet opweegt tegen het grote aanbod en de dalende export. Voorlopig is de situatie voor de telers nog niet dramatisch, maar een goede zomer is wel nodig om de situatie recht te trekken, zo blijkt uit een rondvraag van Belga.
5 mei 2009  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:07
Lees meer over:

De prijzen van een aantal groente- en fruitsoorten liggen bij de start van het seizoen een stuk lager dan vorig jaar. Oorzaak zijn de vraag die niet opweegt tegen het grote aanbod en de dalende export. Voorlopig is de situatie voor de telers nog niet dramatisch, maar een goede zomer is wel nodig om de situatie recht te trekken, zo blijkt uit een rondvraag van Belga.

Bij de Mechelse Veilingen zijn het vooral de slasoorten die het slecht doen. Zowel de serresla als de variant in openlucht worden verkocht aan een derde van de prijs van 2008. Voor sla betaal je nu 15 eurocent per kilo, en dat zou minstens een halve euro moeten zijn. "De consument volgt de grote productie niet", zegt Bert Stas van de Mechelse veilingen.

"Er is in heel Europa een probleem, al kan het tij nog keren de komende weken", gaat hij verder. "Door het goede weer is er een enorm aanbod, maar de Europeanen zijn nog niet begonnen met barbecuen, wat belangrijk is voor een product als sla. De asperges zijn dit jaar ook een stuk goedkoper, al stabiliseert de situatie zich langzaamaan sinds de start van het seizoen tien dagen geleden. De prijs ligt nu twintig procent lager op ongeveer 2 euro".

Bij de veiling in Hoogstraten blijven de prijzen van het bekendste product, de aardbeien, iets onder de verwachtingen met 4 in plaats van 5 euro per kilo. De komkommers doen het net als in 2008 bijzonder slecht met 25 cent per kilo, normaal gezien zou dat bijna 40 cent moeten zijn. De verkoop van paprika's ligt ten slotte ook 60 cent lager dan vorig jaar.

Volgens Jan Engelen ligt de harde internationale concurrentie en vooral die met de Nederlandse telers aan de basis van de tegenvallende resultaten. Philippe Appeltans van het Verbond van Belgische Tuinbouwveilingen (VBT) vindt het nog te vroeg om conclusies te trekken uit de slechte seizoensstart omdat er de komende weken en maanden nog veel goed kan gemaakt worden.

Toch is de invloed van de economische crisis merkbaar bij de telers omdat bijvoorbeeld de export daalt, vooral naar Oost-Europa. Dat heeft tot gevolg dat exporterende bedrijven hun limieten bij kredietverzekeraars zien dalen en dus meer persoonlijke risico's moeten nemen. Daarnaast is de devaluatie van de Russische roebel met 20 à 30 procent een ramp voor de telers, omdat een vierde van het Vlaamse fruit en 20 à 30 procent van de Vlaamse groenten naar Rusland getransporteerd worden.

Boerenbond pleit voor meer ondersteuning vanuit de overheid voor groente- en fruittelers. De organisatie wil ook dat er in het buitenland meer promotie gemaakt wordt voor Vlaamse producten. "De kosten blijven hoog en de prijzen laag. We moeten hopen op een goede zomer, anders kan dat grote effecten hebben op de toekomst van onze landbouwbedrijven", besluit woordvoerster Anne-Marie Vangeenberghe.

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek