Colruyt Group start met meloenen uit Vlaamse serre

Colruyt Group wil haar charentais meloenen niet langer uit Frankrijk halen en lanceert dit jaar een proef met de vruchten uit een Vlaamse serre. Voor de productie werd een contract aangegaan met Tomeco, een tomatentelersvereniging uit Hoogstraten die eveneens miniwatermeloenen onder glas teelt voor Aldi. Met de Vlaamse productie, die dit jaar beperkt is tot een aantal winkels, wil Colruyt inspelen op de vraag naar lokale producten en ook aan de klimaatafdruk werken. De Belgische meloenen vergen minder transportkilometers en ook het watergebruik in een serre ligt aanzienlijk lager. 

26 juni 2023  – Laatst bijgewerkt om 26 juni 2023 16:21
Lees meer over:
Charentais+Meloenen+-+HighRes+-+15

Na eerdere al dan niet succesvolle proeven met Vlaamse abrikozen, gember, of charentais meloenen uit vollegrond, kijkt Colruyt Group nu ook naar meloenen uit Vlaamse serres. De zomervruchten, die normaal uit Zuid-Frankrijk komen waar zij in volle grond geteeld worden, gedijen ook in serres in ons land. Dat bewijst tomatentelersvereniging Tomeco, verbonden aan de Coöperatie Hoogstraten, die al een aantal jaren proeven draait met de teelt van verschillende soorten meloenen. Het verst zijn de serretelers met de miniwatermeloen. Recent is in een serre van 1 hectare in Nevele de productie opgestart van miniwatermeloenen waarmee de Duitse supermarktketen Aldi haar 258 Vlaamse winkels zal bevoorraden van midden juni tot midden september.

Aldi pakt uit met miniwatermeloenen van Vlaamse bodem
Uitgelicht
Alle 258 Vlaamse Aldi-winkels worden vanaf volgende week voorzien van watermeloenen van Vlaamse bodem. De watermeloenen worden geteeld in een groenteserre in Nevele en via de...
12 juni 2023 Lees meer

Doordat het in het geval van Colruyt Group gaat om charentais meloenen, heeft ze toch een primeur in handen. Na een “succesvolle test” vorig jaar met vollegrondsteler Reweghs, aangesloten bij BelOrta, gaat de retailer nu dus ook van start met serremeloenen. Het gaat vooralsnog om een klein aantal dat vanaf nu verkrijgbaar is in een een beperkt aantal Spar Colruyt Group filialen en Colruyt winkels in regio noord-Antwerpen/Hoogstraten. “We zullen samen met Tomeco testen of een verticale teelt van charentais meloenen in serres in België mogelijk en schaalbaar is” zegt Olivier D’Haenens verantwoordelijke aankoper van charentais meloenen bij Colruyt Group.

Charentais+Meloenen+-+HighRes+-+2

Minder kilometers en minder water

Hij geeft aan dat de samenwerking aansluit bij de ambitie van Colruyt Group om zo veel mogelijk duurzaam geteelde producten in België aan te kopen. "Het lokaal aankopen biedt onder andere de mogelijkheid om voedselkilometers naar beneden te halen en om voedselverliezen tegen te gaan door de tijd op transport te minimaliseren."

Ook zou er minder water nodig zijn voor de serreteelt. “Dankzij regenwaterrecuperatie aan de plant is het watergebruik een stuk lager dan bij de geïmporteerde charentais meloenen”, aldus Astrid Sneyders van Tomeco. "De planten groeien verticaal in plaats van horizontaal in een verwarmde serre en worden opgebonden in plaats van op de grond uit te lopen, waardoor er ruimte wordt bespaard. Turf, de klassieke grondverbeteraar, wordt vervangen door compost."

De Belgische charentais meloenen van Tomeco hoeven volgens Colruyt ook qua smaak niet in te boeten voor de Franse versie uit het zuiden. “De meloenen zijn lekker zoet en sappig en kunnen langer rijpen op de plant”, aldus D’Haenens die aanvult dat de serreteelt een verlenging van het meloenenseizoen in België mogelijk maakt. Vanaf midden juli start ook de vollegrondsteelt van Belgische charentais meloenen. Vanaf dan zijn de Belgische charentais meloenen beschikbaar in zo’n 300 filialen van Colruyt en Okay.

Telers experimenteren voor Colruyt met abrikozenteelt
Uitgelicht
Wie abrikozen zegt, denkt aan Spanje of Frankrijk. Sinds deze zomer liggen er echter ook abrikozen van eigen bodem in de Belgische winkelrekken. Colruyt Group is in 2018 een s...
1 augustus 2022 Lees meer

Bron: Eigen berichtgeving

Beeld: Colruyt Group

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek