POVLT start onderzoek naar kiwibes, hennep en GPS
nieuwsHet Provinciaal Onderzoekscentrum voor Land- en Tuinbouw (POVLT) en de Provincie West-Vlaanderen investeren dit jaar in een aantal nieuwe onderzoeksprojecten. Zo heeft het onderzoekscentrum proefvelden met kiwibes, hennep en miscanthus aangeplant en voert ze praktijktesten uit met RTK-GPS-gestuurde machines.
Het POVLT heeft als voornaamste taak praktijkgericht onderzoek rond nieuwe evoluties in de land- en tuinbouw te verrichten, om zodoende ervaring op te doen die vertaald kan worden in advies, voorlichting en ondersteuning voor geïnteresseerde bedrijven en boeren.
Eén van de nieuwe projecten is het onderzoek naar de optimalisering van de teelttechniek van kiwibes. De kiwibes is een kleine, zoete kiwi waarvan de schil zacht en onbehaard is, waardoor de vrucht mét schil kan gegeten worden. In 2009 werd een eerste oogst kiwibes aan de consument voorgesteld. Vandaag telt Vlaanderen 22 ha kiwibes, waarmee het één van de koplopers binnen West-Europa is. Omdat de kennis van de kiwibes en van de optimale teelttechniek in ons klimaat nog in haar kinderschoenen staat, legde het POVLT dit jaar een proeftuin van 30 are kiwibes aan. Prioritaire onderzoeksvragen zijn de ideale snoeitechniek, kunstmatige bestuiving en de meest aangepaste rassen voor het Vlaamse klimaat.
Een ander nieuw project van het POVLT is het onderzoek naar de teelt van 'groene grondstoffen' hennep en miscanthus. Beide teelten zijn milieuvriendelijk en CO2-neutraal, waardoor ze bijdragen tot de vermindering van de CO2-uitstoot. Bovendien lenen beide gewassen zich tot de productie van duurzame materialen en bio-energie. De zaden, scheven en vezels van hennep dienen bijvoorbeeld als grondstof voor verzorgingsproducten, isolatiemateriaal en composieten. De biomassa van miscanthus of 'olifantengras' is dan weer zeer geschikt als tweedegeneratiebiobrandstof en voor de productie van bio-ethanol.
Het POVLT wil met haar hennep- en miscanthusproefvelden ervaring opdoen met de teelt en materiaaleigenschappen van de biomassa. Die ervaring wil ze delen met geïnteresseerde landbouwers en verwerkingsbedrijven. Dit najaar neemt het POVLT nog deel aan brainstormsessies met telers, verwerkers en handelaars om innovatieve ideeën te sprokkelen rond productie en toepassingsmogelijkheden van hennep en miscanthus in Vlaanderen.
Een derde studieproject van het POVLT is het uittesten van de praktijkrelevantie van RTK (Real Time Kinematic)-GPS gestuurde machines en traktoren. Door satellietsignalen te combineren met een signaal vanuit een vast referentiestation, wordt de nauwkeurigheid van positiebepaling aangescherpt van maximum 20 cm tot ongeveer 2 cm. Dit kan voordelen bieden in verband met bodemzorg en mechanische onkruidbestrijding, wat interessant is voor biologische bedrijven. Het POVLT onderzoekt momenteel of de invoer van het systeem in de praktijk haalbaar en relevant is, ook voor kleinere bedrijven met kleinere percelen.
Het POVLT werkt in al deze projecten samen met de Provincie West-Vlaanderen. De provincie erkent het belang van innovatie voor het behoud van hun leidinggevende positie in de Vlaamse landbouwsector. Gedeputeerde voor Land- en tuinbouw Bart Naeyaert benadrukt dat West-Vlaanderen de naam en faam van 'grootste landbouwprovincie' niet in de schoot geworpen kreeg, maar ze zelf verdiend heeft. "Dus is het belangrijk dat we er blijven aan werken, onder meer door te investeren in innovatie en onderzoek", besluit hij.
Bron: eigen verslaggeving