Pluimveesector Oekraïne klaar voor export naar EU

De EU gaat mogelijks haar grenzen openen voor de import van kippenvlees en eieren uit Oekraïne. De Oekraïense autoriteiten hebben de controle op de eigen pluimveesector flink verbeterd zodat die op de meeste punten in overeenstemming is met de Europese regels. Dat hebben inspecteurs van het Food and Veterinary Office vastgesteld.
20 augustus 2010  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:12
Lees meer over:

De EU gaat mogelijks haar grenzen openen voor de import van kippenvlees en eieren uit Oekraïne. De Oekraïense autoriteiten hebben de controle op de  eigen pluimveesector flink verbeterd zodat die op de meeste punten in overeenstemming is met de Europese regels. Dat hebben inspecteurs van het Food and Veterinary Office (FVO), het veterinair controleorgaan van de Europese Commissie, vastgesteld.

Aanbevelingen die het FVO had gedaan bij een eerdere inspectie waren grotendeels opgevolgd door de pluimveesector in Oekraïne. Alleen het dierenwelzijn in slachthuizen liet nog wel eens te wensen over: de dieren zijn niet altijd goed verdoofd vooraleer ze gedood worden.

De centrale veterinaire dienst heeft nu een maand de tijd om met een actieplan te komen om te verhelpen aan de geconstateerde gebreken. Daarna wordt bekeken of de EU haar grenzen opent voor pluimveeproducten uit Oekraïne. Recent hief ook Rusland een importverbod voor pluimveeproducten uit Oekraïne grotendeels op.

De Oekraïense pluimveesector zit in de lift, dat blijkt uit een recent rapport van Companiesandmarkets.com waarin een groei wordt voorspeld van 50 procent in de periode van 2009 tot 2013. Het land slaagt er al een tijdje in om de import van kippenvlees terug te dringen en de export flink te vergroten. Zo steeg de export van ingevroren braadkippen met 25 procent tussen januari en mei 2010 in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar.

Tegelijk viel de import in die vijf maanden terug van 71.585 ton in 2009 tot 45.260 ton dit jaar. Uit cijfers van het marktbureau Agra Europe blijkt dat vooral de VS zijn export van diepgevroren, versneden kippenvlees naar Oekraïne zag terugvallen van 48.778 ton in de eerste vijf maanden van 2009 naar 25.578 ton in 2010.

In Europa ondervindt vooral Duitsland de gevolgen van de groei van de pluimveesector in Oekraïne: de export halveerde tot 4.439 ton. België ontsnapt de dans en kon zelfs 1.000 ton meer export realiseren (3.896 ton) dan tijdens de eerste vijf maanden van 2009. Op 1 april telde Oekraïne 175 miljoen stuks pluimvee, ruim vijf procent meer dan in 2009. 

Bron: Agrarisch Dagblad/eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek