PAS-referentietool eindelijk beschikbaar
nieuwsDe tool waarmee landbouwers hun PAS-referentie 2030 kunnen berekenen, staat online. De PAS-referentie 2030 bepaalt voor landbouwers hoe zij het stikstofdecreet op bedrijfsniveau moeten uitvoeren. De lancering liet op zich wachten, maar landbouwers kunnen met de tool nu eindelijk hun emissieplafond berekenen en inschatten welke aanpassingen nodig zijn. Vanaf nu kan ook een afwijkende berekeningsmethode van de referentiesituatie 2021 aangevraagd worden.
De PAS-referentie 2030 is een bedrijfsuniek emissieplafond voor elke varkens-, pluimvee- of rundveehouder die mee bepaalt welke stappen de landbouwer moet ondernemen om na 31 december 2030 een vergunning te verkrijgen. Naargelang de bedrijfssituatie zullen deze veehouders grote stikstofreducties moeten doorvoeren om onder hun emissieplafond te geraken tegen 2030.
Tot nu toe moesten landbouwers, vaak samen met een landbouwadviesbureau, op eigen houtje hun PAS-referentie 2030 berekenen. Daarbij doken echter heel wat knelpunten op, waardoor sommige veehouders hun berekening niet konden afronden. Dat was één van de redenen waarom de online tool op zich liet wachten.

Incomplete berekenwijze door aftopping
Als basis voor de berekening van de PAS-referentie 2030 wordt de gemiddelde veebezetting van het productiejaar 2021 gebruikt. Deze dierenaantallen worden vermenigvuldigd met de ammoniakemissiefactor die hoort bij het gebruikte stalsysteem, gecorrigeerd met een mogelijks leegstandspercentage. Tot slot worden de generieke reductiedoelstellingen per sector in rekening gebracht.
Als de berekende PAS-referentie 2030 hoger uitkomt dan wat in de bestaande vergunningen toegestaan is, door een uitzonderlijke situatie in 2021, wordt de PAS-referentie afgetopt. Op deze manier wordt vermeden dat de landbouwer meer stikstofruimte en dierenaantallen krijgt dan waar hij recht zou op hebben. De werkwijze waarop deze aftopping zal gebeuren, blijft daarbij op zich wachten. Een ministerieel uitvoeringsbesluit zal hierin uiteindelijk duidelijkheid moeten brengen. "Deze komt er binnenkort aan", duidt de woordvoerder van Vlaams minister van Landbouw Jo Brouns (cd&v). "We verwerken momenteel het advies van de Raad van State. De aftopping is nog niet in de tool verwerkt, maar wordt toegevoegd zodra het uitvoeringsbesluit klaar is. Dat zal wellicht volgende week zijn."
Nieuwe vaart voor landbouwdossiers?
De tool kwam dinsdagmiddag online op de site waar ook de impactscore berekend kan worden. Met de publicatie van de PAS-referentietool hebben vergunningverlenende instanties een extra referentie om vergunningen te beoordelen, wat een doorstart voor sommige landbouwdossiers zal betekenen.
