Pas op met fastfood tijdens de blokperiode

Kinderen die veel ongezond voedsel verorberen, doen het slechter op school. Dat blijkt uit onderzoek aan de Amerikaanse Vanderbiltuniversiteit.
25 mei 2009  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:08
Lees meer over:

Dat hamburgers en andere vormen van fastfood een rol spelen bij het overgewicht waarmee ook steeds meer jonge mensen kampen, is bekend. Maar niet alleen voor ons lichaam, ook voor de geestelijke gezondheid is dat soort voedsel niet goed, zo waarschuwt de Sunday Telegraph, want kinderen die meer dan drie keer per week frieten of frikandel speciaal verorberen, doen het slechter op school.

Televisiekok Jamie Oliver mag dan nog zo zijn best doen om jonge mensen op school gezond(er) te doen eten, de aantrekkingskracht van frieten met samoeraisaus of een cheeseburger blijft groot, zorgwekkend groot voor wie zich zorgen maakt over het groeiende aantal dikke kinderen. 

Nu hebben vorsers van de Vanderbiltuniversiteit, in de Amerikaanse staat Tennessee, ontdekt dat ook de studieresultaten lijden onder te veel ongezond voedsel - zelfs als andere factoren zoals sociale afkomst, ras en gemiddeld gewicht in aanmerking worden genomen. Dat bleek uit een test bij 5.500 scholieren van 10 en 11 jaar van wie de eetgewoonten werden vergeleken met hun uitslagen in lees- en wiskundeproeven.

De helft van de proefkonijnen had minstens driemaal per week gegeten bij McDonalds of soortgelijke ketens. Een op de tien vulde daar de maag tussen de 4 en 6 keer per week en twee procent zelfs dagelijks.  Het resultaat: kinderen die meer dan vier keer per week fastfood nuttigden, scoorden bij leesproeven 7 procent onder het landelijk gemiddelde. Wie dat elke dag deed, lag 16 punten achter en de junkfood-verslaafden die dat een of meer keren per dag deden (toch nog 2 procent), deden het zelfs 19 procent slechter dan leeftijdsgenoten die gezonder voedsel tot zich namen. Bij de wiskundetests tekende zich een soortgelijke trend af.

Volgens onderzoeksleider Kerri Tobin "is er duidelijk een statistisch gezien veelzeggende band tussen een boven het gemiddelde inname van fastfood en lagere schoolresultaten". Hij pleit er dan ook voor dat scholen hun leerlingen beter bewust maken van de academische gevolgen van hun voedselkeuze.

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek