Overname Alpro eerste stap buiten VS voor Dean Foods

Het Amerikaanse Dean Foods is de nieuwe eigenaar van Alpro. Het bedrijf doet in Europa nauwelijks een belletje rinkelen, maar het is niettemin één van de grootste voedingsbedrijven in de Verenigde Staten. De Standaard verdiepte zich in de bedrijfshistoriek van Dean Foods, dat vorig jaar een nettowinst boekte van 185 miljoen dollar op een omzet van 12,5 miljard dollar.
16 juni 2009  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:08
Lees meer over:

Het Amerikaanse Dean Foods is de nieuwe eigenaar van Alpro. Het bedrijf doet in Europa nauwelijks een belletje rinkelen, maar het is niettemin één van de grootste voedingsbedrijven in de Verenigde Staten. De Standaard verdiepte zich in de bedrijfshistoriek van Dean Foods, dat vorig jaar een nettowinst boekte van 185 miljoen dollar op een omzet van 12,5 miljard dollar.

De geschiedenis van het bedrijf gaat terug tot 1925, toen Samuel Dean in het noordwesten van de staat Illinois een melkerij opkocht. Gedurende meer dan vijftig jaar bleef de onderneming uitbreiden via de overnames van andere melkerijen in heel de VS. In 1981 volgde een nieuwe mijlpaal met een notering aan de beurs van New York.

Acht jaar geleden werd Dean Foods overgenomen door Suiza Foods, de grootste verwerker en verdeler van melk in de VS. Suiza Foods werd in 1993 opgericht, met de bedoeling om de sterk gefragmenteerde Amerikaanse markt voor melk en zuivelproducten te consolideren. Na de overname veranderde Suiza Foods zijn naam in Dean Foods.

Een jaar later volgde de overname van WhiteWave, de producent van Silk, het grootste Amerikaanse merk van sojamelk. Vijf jaar geleden voegde Dean Foods met Horizon Organic Holding ook een producent van biologische zuivelproducten toe aan zijn portefeuille. Na die laatste acquisitie werd het bedrijf opgesplitst in twee divisies.

DSD Dairy stuurt dagelijks zo'n 13.000 koelwagens op pad om verse zuivelproducten te leveren op meer dan 150.000 verkooppunten. Deze divisie heeft meer dan tachtig productievestigingen in meer dan 34 Amerikaanse staten. Alpro zal deel uitmaken van de divisie WhiteWave-Morningstar, dat een hele resem nationale merken van soja-, melk- en zuivelproducten produceert en verkoopt.

Het gros van de omzet realiseert Dean Foods via zijn divisie DSD Dairy. De onderneming telt meer dan 27.000 medewerkers. Met de overname van Alpro zet het bedrijf zijn eerste grote stap buiten de VS.

Bron: De Standaard

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek