Opheffing landbouwsancties tegen Rusland als inzet van staakt-het-vuren op Zwarte Zee

nieuws

Rusland heeft het opheffen van de westerse sancties tegen Russische landbouwproducten inzet gemaakt van een staakt-het-vuren op de Zwarte Zee. De Verenigde Staten hadden dinsdag aangekondigd dat het via bemiddeling tussen Rusland en Oekraïne had bekomen dat beide partijen de strijd zouden staken op de Zwarte Zee, maar het Kremlin liet meteen weten dat het akkoord pas kan ingaan als de landbouwsancties stopgezet worden.

26 maart 2025 Griet Lemaire
Lees meer over:
oorlogoekraine-oekraïne-rusland-1250

Positief nieuws kwam er dinsdag vanuit het Witte Huis: de Verenigde Staten en Oekraïne zijn overeengekomen de vijandelijkheden op de Zwarte Zee te staken. Ook Rusland zal de vijandelijkheden stopzetten, klonk het toen. Volgens de VS is dat het akkoord het gevolg van afzonderlijke bilaterale gesprekken met Oekraïne en Rusland in de Saudische hoofdstad Riyad deze week.

Veilige doortocht op Zwarte Zee?

In een verklaring stelt het Witte Huis dat de VS met Rusland en Oekraïne is overeengekomen om de veilige doortocht op de Zwarte Zee te garanderen en het geweld te stoppen, maar ook om niet langer commerciële schepen in te zetten voor militaire doeleinden. Er zouden bovendien ook meer concrete afspraken gemaakt zijn om toe te zien dat de strijdende partijen niet langer elkaars energie-infrastructuur aanvallen. Opvallend is dat Washington, Moskou en Kiev initiatieven van derde landen verwelkomen om het akkoord te ondersteunen.

Tijdens een persconferentie gaf de Oekraïense president aan dat het zich zal houden aan da afspraken, maar dat het geen vertrouwen heeft in Rusland. "Het is te vroeg om te zeggen dat het zal werken, maar dit waren de juiste stappen", aldus president Volodimir Zelenski die benadrukt dat Oekraïne op deze manier laat zien dat het aan een duurzame vrede wil werken.

Landbouwsancties als voorwaarde

Uit Rusland kwam al snel een ander geluid. In een persbericht waarschuwt het Kremlin dat het staken van de vijandelijkheden op de Zwarte Zee pas van kracht zal worden nadat het Westen een reeks sancties tegen Russische landbouwbedrijven heeft ingetrokken. Concreet gaat het om financiële sancties tegen de Rosselkhoz-landbouwbank en een reeks andere financiële instellingen. Ook eist Rusland het opheffen van de sancties tegen producenten en exporteurs van voedsel en kunstmest, schepen die onder Russische vlag landbouwproducten vervoeren en tegen bedrijven die landbouwmachines leveren aan Rusland.

Daarmee lijkt het Kremlin direct fors de rem te zetten op eerdere communicatie van de VS. In de verklaring van de VS was dit immers veel voorzichtiger geformuleerd. Er werd gesteld dat het akkoord ook “nieuwe inspanningen van het Witte Huis omvat om de toegang van Rusland tot de wereldmarkt voor de export van landbouwproducten en meststoffen te herstellen”. Door de economische sancties is Ruslands economie zwaar getroffen. Met deze voorwaarde maakt Rusland het staakt-het-vuren dus voorwaardelijk.

Het Kremlin weet goed genoeg dat het opheffen van sancties een brug te ver is voor de westerse landen

Roger Housen - Oud-kolonel

Bij Oekraïne was al teleurstelling over de voorzichtige formulering van de VS: “We zien dit als een afzwakking van de uitgangspunten en een afzwakking van de sancties”, zei de president daarover. Hoe het land de afspraken bekijkt nu Rusland het staakt-het-vuren voorwaardelijk heeft gemaakt, is niet duidelijk. Oud-kolonel van het Belgisch leger Roger Housen is van mening dat deze eis van Rusland alles zegt over hoe het Kremlin in deze onderhandelingen staat. “Het Kremlin weet goed genoeg dat het opheffen van sancties een brug te ver is voor de westerse landen”, zegt hij in De Morgen.

"Enkel bij onvoorwaardelijke terugtrekking"

Dat blijkt ook uit een reactie van de Europese Unie. "Het einde van de ongeprovoceerde en ongerechtvaardigde agressie in Oekraïne en een onvoorwaardelijke terugtrekking van alle Russische troepen van het hele grondgebied van Oekraïne zou één van de belangrijkste voorwaarden zijn om sancties op te heffen of te verlichten", zei woordvoerster van Europese Commissie Anitta Hipper. Ze voegt ook toe dat de EU de druk op Rusland wil blijven verhogen "met alle mogelijke instrumenten, inclusief sancties" om de oorlogscapaciteiten van Rusland in te perken. 

De Commissie verwerpt ook de beschuldigingen van Rusland dat de EU-sancties de export van voedsel en meststoffen hebben beperkt, terwijl die producten wel belangrijk zijn voor armere landen. "De EU heeft consequent de inspanningen ondersteund om wereldwijde voedselzekerheid te verbeteren. De EU-sancties zijn op geen enkele manier gericht tegen handel in landbouwproducten, waaronder voedsel, graan en meststoffen, tussen Rusland en derde landen", aldus de woordvoerster.

Russisch kunstmest voedt Europese velden én de oorlogskas
Uitgelicht
In 2024 importeerde België voor 124 miljoen euro aan stikstofkunstmest uit Rusland, goed voor 40 procent van onze niet-Europese aanvoer. Die afhankelijkheid beperkt zich niet...
18 maart 2025 Lees meer

Bron: Belga / De Morgen

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek