"Openbaar maken steunbedragen is puur voyeurisme"

"Waarom is het in godsnaam nodig om de Europese steunbedragen aan landbouwers te publiceren op internet?", vraagt Piet Vanthemsche zich af.
9 mei 2009  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:08
Lees meer over:

"Waarom is het in godsnaam nodig om de Europese steunbedragen aan landbouwers en bedrijven te publiceren op internet?", vraagt Boerenbond-voorzitter Piet Vanthemsche zich af. "Blijkbaar is de politiek van mening dat dergelijke neptransparantie een maatschappelijke noodzaak is. En dat in tijden waarin we gebombardeerd worden met artikels over partijfinanciering en vetbetaalde overloperij. Misschien moet daarover eens een website gemaakt worden", stelt hij voor.

Vanthemsche vindt het niet kunnen dat op de website elke boer met naam en toenaam wordt genoemd, met de vermelding van het exacte steunbedrag. "Bovendien werden kosten nog moeite gespaard om de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. Je kan zoeken op naam, per gemeente, per straat,... En de website is vrij toegankelijk voor iedereen. Zonder verder een woord van uitleg", haalt de Boerenbondvoorzitter uit in het ledenblad van de organisatie. 

"Behalve om de ongezonde nieuwsgierigheid van uw buurman of -vrouw te verdedigen, is dit toch nergens goed voor? En toch acht de politiek het noodzakelijk om dit bekend te maken", aldus Vanthemsche. Daarom stelt hij voor om een website te maken waarop alle politici te vinden zijn met naam en privé-adres, en met vermelding van de bedragen die ze spenderen in de kiescampagne, evenals hun gedetailleerd inkomen. "Ik vraag me af hoe zij dan zouden reageren. Net zoals wij, denk ik".

Meer informatie: www.belpa.be

Bron: Boer & Tuinder

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek