Frankrijk beschermt "zintuiglijk erfgoed" op het platteland

Het Franse parlement heeft een wetsontwerp goedgekeurd dat bepaalt dat de geluiden en geuren van het Franse platteland niet langer de oorzaak zijn van abnormale burenoverlast. “Het kraaien van hanen, het geluid van krekels, de geur van stro of van mest,… Al dit zintuiglijk erfgoed is voortaan beschermd”, klinkt het.

24 januari 2021  – Laatst bijgewerkt om 24 januari 2021 17:55
Lees meer over:

Het wetsontwerp is het gevolg van een sterk gemediatiseerd geschil over de haan Maurice op het eiland Oléron. Een koppel uit Parijs met een buitenverblijf op het eiland, was naar de rechter gestapt omdat het zijn gekraai te luid vond. Maurice groeide uit tot symbool voor de strijd tussen plattelandsbewoners en stedelingen. In 2019 kreeg de haan gelijk van de rechter, maar helaas was dit geen alleenstaand geval.

Op 10 jaar tijd werden in Frankrijk meer dan 18.000 klachten ingediend als gevolg van overlast door wat het land nu het zintuiglijk patrimonium van het platteland noemt. Zo waren er klachten tegen het gekwaak van kikkers in de paartijd, de geur of het lawaai van koeien, schapen en paarden, enz. In 2018 vroegen toeristen in een dorpje bij de Middellandse Zee zelfs om verdelgingsmiddelen in te zetten tegen tsjirpende krekels. Ook over het luiden van kerkklokken om 7 uur ’s morgens kwamen er al klachten van toeristen.

Toeristen en stedelingen worden eraan herinnerd dat leven op het platteland betekent dat men een aantal ongemakken moet accepteren

Joël Giraud - Frans staatssecretaris voor Plattelandszaken

Frans staatssecretaris voor Plattelandszaken Joël Giraud is tevreden met de unanieme goedkeuring van dit wetsontwerp in de Senaat. “Toeristen en stedelingen worden er op die manier aan herinnerd dat leven op het platteland betekent dat men een aantal ongemakken moet accepteren”, stelt hij. Stedelijke gebieden vallen niet onder de wet.

Er wordt verwacht dat deze nieuwe wet voor een ontradend effect zal zorgen waardoor er minder overlastklachten zullen komen. “Mensen zullen twee keer nadenken voor ze naar de rechter stappen”, stelt de Senaat. Bovendien zijn er ook beperkingen. “Buren kunnen nog steeds naar de rechter stappen wanneer er kwaadwilligheid in het spel is. Denk bijvoorbeeld aan een kikkerpoel aanleggen waar die niet thuishoort of het kippenhok onder het raam van je buurman plaatsen”, klinkt het.

Nu de Franse Senaat zijn het wetsontwerp heeft aangenomen, moet president Emmanuel Macron de tekst nog goedkeuren. Daarna is het aan de departementen om er een concrete invulling aan te geven.

Bron: RTBF / La Dépeche / VRT Nws

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek