Oost-Vlaanderen verlengt subsidieregeling innovatieve landbouwprojecten

De provincie Oost-Vlaanderen beloonde het afgelopen jaar vier innovatieve projecten in de land- en tuinbouw met bijna 100.000 aan subsidie. Door de groeiende interesse in lokaal voedsel en de provinciale ambities om duurzame lokale voedselsystemen en -strategieën te stimuleren, verlengt de provincie in 2022 het subsidieprogramma met het thema ‘Lokaal kopen en genieten’.

11 januari 2022  – Laatste update 11 januari 2022 16:58
Lees meer over:
speltmeel

Sinds 1 mei 2020 ondersteunt de provincie Oost-Vlaanderen vzw’s, verenigingen en lokale besturen die een vernieuwend idee hebben dat de land- en tuinbouw kan versterken of optimaliseren. Het accent ligt hierbij op lokale productie. Het provinciebestuur riep daarvoor een subsidiereglement in het leven waar vorig jaar vier projecten met succes een beroep op deden. “De projecten stimuleren lokaal en sociaal geïnspireerd ondernemerschap met lokaal voedsel en kringloopdenken als uitgangspunt", verduidelijkt Leentje Grillaert, gedeputeerde voor Landbouw en Platteland. In totaal ontvingen de vier projecten vorig jaar 98.750 euro aan subsidie.

Een van deze projecten is ‘Van spelt tot brood in het Waasland’ dat getrokken wordt door het coöperatieve boslandbouwbedrijf Pomona in Sint-Niklaas. Met het project, waar verschillende partijen bij betrokken zijn waaronder speltteler Marc De Boey, wil Pomona een pelmachine inzetten bij de speltoogst om zo de volledige verwerking van de spelt tot meel en bloem in het Waasland te realiseren.

matten

Restproduct van Geraardsbergse mattentaart

Een ander project, dat subsidie ontving in 2021, is ‘Van wei naar wij’ dat betrekking heeft op het streekproduct Geraardsbergse mattentaart. Bij de productie van de matten komt melkwei vrij als nevenproduct. Lokaal Bestuur Geraardsbergen wil met het circulaire project van het restproduct wei een nieuw hoogwaardig streekproduct maken.

Door de groeiende interesse in lokaal voedsel en de provinciale ambities om duurzame lokale voedselsystemen en -strategieën te stimuleren, is er nu besloten om het subsidieprogramma met het thema 'Lokaal kopen en genieten’ dit jaar te verlengen. Subsidieaanvragen moeten minstens een maand voor aanvang van het project worden ingediend. De projectsubsidie bedraagt minimum 2.500 en maximaal 25.000 euro. De maximale looptijd van een project is 18 maanden.

De voorwaarden, de procedure en het aanvraagformulier zijn terug te vinden op deze website.

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek