Nieuw agroforestry-perceel lost nood aan praktijkervaring in

Inagro wil agroforestry voorbij de pioniersfase tillen met een nieuw perceel. “Agroforestry is een duurzame, klimaatrobuuste landbouwvorm en toch blijven telers voorlopig eerder terughoudend”, aldus West-Vlaams gedeputeerde Bart Naeyaert. Door een bedrijfsgerichte situatie na te bootsen en samen te werken met lokale telers, onderscheidt Inagro zich van andere onderzoekspercelen en kan het in de toekomst een antwoord bieden aan terughoudende telers.

21 maart 2023  – Laatste update 21 maart 2023 16:02
Inagro agroforestry bomen

Agroforestry of boslandbouw is geen nieuwe term in de landbouwsector. Toch blijven telers voorlopig eerder terughoudend en hebben de eerste initiatieven nog niet geleid tot de verhoopte toename in het Vlaams areaal agroforestry. “Agroforestry in Vlaanderen is een beetje zoals het ‘kip-ei-verhaal’,” legt Inagro-adviseur Willem Van Colen uit. “Je hebt het ene nodig om het andere te bereiken. Er is nog veel onwetendheid rond agroforestry, waardoor niet veel landbouwers er in de praktijk mee aan de slag willen. Maar praktijk is nodig om kennis op te doen en de onwetendheid weg te werken.” Het nieuwe perceel zal die nood aan praktijkervaring en goede voorbeelden inlossen zodat de landbouwers in de toekomst gericht advies kunnen krijgen.

In detail bestuderen en becijferen

“Met het nieuwe perceel van Inagro willen we enerzijds zelf onderzoek voeren naar het potentieel van boslandbouw en anderzijds landbouwers ermee laten kennismaken via demonstraties”, vertelt Naeyaert. “Het uitrollen van een eigen proefperceel agroforestry laat ons toe om de langetermijnimpact van onder andere de teelt, bodem en bedrijfseconomie in detail te bestuderen en te becijferen.” Nu de laatste boom geplant is, zijn de vijf rijen walnootbomen compleet en zal er prei geteeld worden op de 21 meter lange stroken tussen de bomenrijen. De prei zal geteeld worden door een lokale landbouwer.

De bomen zullen pas binnen acht jaar de eerste noten kunnen groeien, wat van dit een project van lange termijn maakt. “In de praktijk is dit ook zo, de resultaten zullen niet van vandaag op morgen komen”, zegt Naeyaert. “Een langetermijnopvolging samen met VIVES is daarom de beste manier op een agroforestry-systeem naar waarde te kunnen schatten” De praktische werkbaarheid zoals, kijken of landbouwmachines nog gemakkelijk gebruikt kunnen worden tussen de bomen en de haalbaarheid zoals rendabiliteit staan centraal in het onderzoek. Het onderzoek is in samenwerking met Hogeschool Vives, Boerennatuur Vlaanderen, Vlaamse Landmaatschappij en Provincie West-Vlaanderen.

We zullen onder meer onderzoeken hoe rendabel agroforestry is voor zowel de bodem als gewassen en bomen

Willem Van Colen - adviseur agro-ecologie bij Inagro

Inagro kiest voor walnoot

De boom of struikkeuze is cruciaal voor agroforestry. Bij Inagro kozen ze voor walnootbomen. “Deze is zowel op economisch als teelttechnisch vlak interessant”, aldus Van Colen. “Zowel het hout als de noten zijn hoogwaardige producten met een goede marktwaarde. Walnoten worden nog steeds hoofdzakelijk geïmporteerd uit Zuid-Europa en Amerika. Walnoten krijgen steeds meer aandacht om hier in België geteeld te worden, mede dankzij het toenemend aantal winterharde variëteiten.” Ook op teeltvlak is walnoot zeer geschikt voor agroforestry want de meeste notelaars blijven eerder laag en krijgen relatief laat een blad. Afgevallen bladeren van walnoten zijn bovendien nutriëntenrijk en breken snel af.”

Wat is agroforestry?

Agroforestry of boslandbouw combineert de teelt van bomen of struiken met die van een landbouwgewas of het houden van landbouwdieren op eenzelfde perceel. Daarbij maken de bomen en struiken ook een volwaardig deel van het verdienmodel. Ze produceren, vrucht, hout, voeder en leveren ook heel wat ecosysteemdiensten zoals meer biodiversiteit, minder erosie en meer koolstofopslag. Europa en Vlaanderen bestempelen agroforestry als een duurzame en klimaatrobuuste landbouwvorm. Dat bewijzen de Vlaamse agroforestry-aanplantsubsidie en de plaats die het krijgt binnenin de Green Deal en Farm-to-Forkstrategie van de Europese Unie.

Grootschalig agroforestry-experiment gestart in Nederland
Uitgelicht
De Nederlandse Universiteit Wageningen heeft in Lelystad een grootschalige multidisciplinaire onderzoeksfaciliteit voor agroforestry opgestart, de eerste in zijn soort in Nede...
11 januari 2021 Lees meer

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek