"Onze kinderen worden culinair mishandeld"
nieuwsHet EETiKET-project waarmee Bert Anciaux het culinair niveau van de Vlaamse jeugd wil opkrikken, werd vorig jaar met veel bombarie gelanceerd en kan een tweede editie blijkbaar goed gebruiken. Bij de voorstelling van het nieuwe EETiKET-jaar kregen niet alleen 40 restaurants een kindvriendelijk label toegekend, er werden ook allerlei acties voorgesteld die kinderen zowel thuis, op school als op restaurant in contact wil brengen met méér smaak en betere tafelmanieren. "Het is triest gesteld met het culinaire gedrag van onze kinderen", zegt etiquettemeester Kevin Strubbe (33), die als bezieler van de nieuwe, razendpopulaire 'culi-kampen' de vinger aan de pols houdt.
"Veel kinderen hebben twee werkende ouders die weinig tijd overhouden om fijn te koken en te hameren op deftige manieren. Homecooking is compleet verloren aan het gaan. Als ouders vandaag zeggen dat ze gekookt hebben, dan bedoelen ze dat ze vier lasagna's hebben gekocht en in de oven geduwd. Als je op jonge leeftijd zoveel kant-en-klare maaltijden eet, is je smaakpalet uiteraard volledig afgestompt. Laat staan dat je op die manier zou leren wat koken daadwerkelijk inhoudt. Ouders en kinderen zouden dringend samen meer tijd moeten doorbrengen aan tafel en achter het fornuis. Het is dáár - met de paplepel - dat elke eetcultuur begint".
Strubbe: "Kinderen kennen opvallend minder etiquetteregels. De Amerikaanse eetcultuur is de norm geworden. Ze hangen horizontaal aan tafel, hanteren mes en vork als twee houwelen, laten boeren, scheten en ze harken hun eten tegen een recordtempo naar binnen. Zich leren gedragen volgens de etiquette is nochtans voor hun eigen bestwil. Ik ben ervan overtuigd dat je door een beperkte smaak en slechte tafelmanieren belangrijke kansen kan missen in je leven. Het klinkt vast oubollig, maar elk regeltje heeft zijn reden".
"Kinderen hebben inderdaad een hekel aan regels, dus moet je het hen leuk proberen aanbrengen. Dat kan gewoon al door hen een goede reden te geven waarom een regel is zoals ze is. Je houdt een glas wijn bij de steel vast, omdat je drank anders warm wordt. Net zoals er een reden is waarom de man en niet de vrouw steeds aan de straatkant hoort te lopen, of waarom je niemand belt voor acht uur 's morgens op weekdagen. Het gaat in se over omgangsvormen, om wellevendheid. Zo'n vak wordt ook niet langer opgenomen in het lessenpakket op school. Heel jammer, want essentieel", klinkt het ietwat belerend.
"Ook spijtig is dat veel restaurants dénken kindvriendelijk te zijn door een kindereethoek te installeren in hun zaak. Het is fantastisch dat restaurateurs gemotiveerd worden om hun jongste gasten eens iets anders voor te zetten dan fishsticks met puree, maar door hen meteen ook te isoleren in aparte roep- en brulruimtes leer je hen net dat ze zich niet hoéven te integreren op restaurant. Wanneer een kind op restaurant wordt behandeld als een volwassene, zal het zich misschien ook niet zo onuitstaanbaar gedragen", besluit Strubbe.(KS)
Meer informatie: EETiKET
Bron: Het Laatste Nieuws