Ontluikende markt voor lokaal aangeboden natuurvlees
nieuwsNatuurpunt maakt gebruik van Galloway-runderen voor het begrazen van haar terreinen. In Diksmuide is er een vleesveebedrijf, Hof ten Dreve van Bart en diens zoon Olivier Mehuys, dat Salers-runderen aanschafte om een natuurgebied te begrazen. Salers is een zelfredzaam Frans ras met een rode vacht, grote hoorns en een instinct dat nog intact is. Het vlees van de dieren verkoopt Olivier rechtstreeks aan de consument met behulp van een website. De Standaard heeft het over ‘natuurvlees’ en viste uit dat zulk vlees afkomstig is van runderen die in een natuurgebied grazen en verder zo natuurlijk mogelijk gehouden worden (bv. geen inseminatie of keizersnede). Officiële criteria zijn er evenwel niet want natuurvlees is geen wettelijk beschermd begrip, in tegenstelling tot biologisch vlees.
In Keiem, een deelgemeente van Diksmuide, had iedereen in de wijde omtrek gezien dat de traditioneel wit-blauwe veestapel van Bart en zoon Olivier Mehuys enkele opvallende nieuwkomers telt. De Salers-runderen springen in het oog door hun rode vacht en lange hoorns. “Ik heb mijn vader gezegd dat ik het landbouwbedrijf wilde voortzetten”, zegt Olivier in de krant, “op voorwaarde dat ik er mijn stempel op mocht drukken door duurzaam en lokaal te werken.” De vleesveehouders kochten een tiental Salers-runderen, een Frans oerras dat oorspronkelijk in een bergachtige omgeving graasde en dus weinig voedsel nodig heeft om te overleven. Die runderen grazen in een gebied van Natuurpunt, waar ze het grootste deel van het jaar buiten lopen. Olivier startte met een website, localfoodbox.be, om het vlees rechtstreeks aan de man te brengen.
Volgens De Standaard zijn er meer veetelers die dergelijk ‘natuurvlees’ aanbieden. Ook Natuurpunt doet dat want de natuurvereniging beschikt over een 800-tal eigen Galloway-runderen, een Schots oerras dat goed bestand is tegen weer en wind. “Wordt de kudde te groot, dan slachten we er een paar en verkopen we het vlees. De prijs ligt gewoonlijk iets onder die van biologisch rundvlees. Met succes: we merken dat de interesse met elke leveringsronde groeit. In 2014 is de vraag zelfs met 12,5 procent gegroeid.” Volgens Filip Hebbrecht van Natuurpunt past de stijgende vraag naar natuurvlees in de algemene aandacht voor gezonde en duurzame voeding.
Vader Mehuys voegt daar in De Standaard aan toe: “Door de jaren heen hebben mensen hun voeding uit handen gegeven. Maar met de Salers en het lokaal aanbieden van vlees keren we terug naar vroeger, naar de tijd toen we nog wisten waar de steak precies vandaan kwam. Voeding wordt opnieuw een kwestie van vertrouwen en vee telen meer dan ooit een kwestie van respect voor dier en mens. Want een gevecht tegen de natuur kun je toch niet winnen.”
Bron: De Standaard
Beeld: WikimediaCommons - Fabien1309