"Ongezonde voeding kost onze gezondheidszorg bom geld"
nieuwsDe factuur van ongezonde en goedkope voeding betalen we uiteindelijk via onze gezondheidszorg. Dat zeggen dokter Petra De Sutter, Groen-senator en professor reproductieve geneeskunde, en Europarlementslid Bart Staes. "Als obesitas een besmettelijke ziekte was dan waren er al miljarden in onderzoek gestoken om het onder controle te krijgen. Maar omdat obesitas vooral wordt veroorzaakt door overconsumptie, zijn beleidsmakers onder druk van de machtige lobby's van de voedingsindustrie niet geneigd om de strijd aan te gaan", zo klinkt het.
In een opiniestuk gepubliceerd door Knack uiten Groen-politici Petra De Sutter en Bart Staes hun bezorgdheid om het voedselbeleid dat in Europa wordt gevoerd. De Sutter en Staes kunnen zich niet vinden in het argument dat de consument zelf verantwoordelijk is voor wat hij wel of niet eet. "Die redenering gaat maar op zolang de gezondheidszorg niet moet opdraaien voor de kosten", klinkt het. "En dat is voor alle duidelijkheid wel het geval."
"Kort samengevat moeten we voorkomen dat we verder evolueren naar Amerikaanse toestanden", betogen de twee. "In de VS heb je zogenaamde voedselwoestijnen: een overdaad aan voedsel, met nul voedingswaarde. En dat is heus geen gevolg van individuele keuzen van consumenten, maar eerder van overheidsbeleid." De Sutter en Staes vinden het dan ook de plicht van de overheid om een economisch- en handelsbeleid in te zetten om gezond voedsel, met een rijke voedingswaarde, beter beschikbaar maken.
Waarom zijn beleidsmakers en politici in het verleden steeds zo terughoudend geweest om dit soort oproepen te ondersteunen? Veel burgers vinden dit al snel een aantasting van hun persoonlijke vrijheid en levenssfeer. "Maar moest obesitas een besmettelijke ziekte geweest zijn, dan waren er al miljarden dollar in onderzoek gestoken om het onder controle te krijgen." De Sutter en Staes wijten die politieke onwil gedeeltelijk aan de lobby van de voedingsindustrie, en pleiten daarom voor een transparantere communicatie naar de consument.
Een heel concreet voorbeeld hiervan is het stoplichtsysteem dat in Groot-Brittannië wordt toegepast: een duidelijke indicatie op de voorkant van verpakkingen met de kleuren groen (laag), oranje (middel) en rood (hoog) voor suiker, vet, zout en verzadigde vetzuren zou voor consumenten een handig hulpmiddel zijn om te kiezen voor een bepaald product met het minste zout, suiker of vet. Want hoe weet een consument vandaag of een bepaald aantal gram zout, suiker of vet per 100 gram van dat product, veel of weinig is? En hoe kun je dan bewust en geïnformeerd kiezen in de winkel?
Ongezonde voedingspatronen dragen bij tot allerlei welvaartsziekten, halen de levenskwaliteit omlaag en doen de collectieve kosten voor de gezondheidszorg in landen exploderen. "In tijden waarin overal bespaard moet worden, is dit toch wel iets om centraal te stellen", aldus de politici. "Niet met de bedoeling om mensen met de vinger te gaan wijzen of hen duurdere verzekeringspremies te laten betalen. Het gaat ons eerder om het opstarten van een nationaal debat en een collectieve bewustwording over de wijze waarop ons voedselsysteem is georganiseerd."
Lees het volledige opiniestuk op Knack.be.
Bron: Knack