header.home link

“Ongeziene cijfers” bij voedselbanken

23 mei 2022

Nooit eerder moesten zoveel mensen een beroep doen op de voedselbank. Tegelijk valt het aantal donaties uit de voedingsindustrie fors terug. Ook de werkende middenklasse wordt geraakt.

Lees meer over:

''Ongeziene cijfers.” Jef Mottar, gedelegeerd bestuurder van de Federatie van Belgische Voedselbanken, windt er geen doekjes om in Het Laatste Nieuws. Vorig jaar bedienden de voedselbanken in ons land elke maand 177.238 mensen, en dat was toen al een record door de pandemie en de lockdowns. Ten opzichte van 2019 was er een toename met 17%. Sinds vorige maand zijn de cijfers pas echt omhooggeschoten. ''Verschillende verdelers melden tot 25% meer mensen die aanschuiven", aldus Mottar. ''En dat is nog een onderschatting: niet iedereen geeft iedere maand nieuwe cijfers door."

De hogere energie- en voedselprijzen raken ook stilaan de werkende middenklasse: Bij voedselbedeling De Vaart in Kortrijk is de toename van mensen met een middeninkomen zo groot, dat de organisatie speciaal ook op dinsdagavond voedsel zal verdelen, in plaats van alleen op woensdagvoormiddag. ''Die mensen werken overdag en geraken er anders niet"", zegt voorzitter Wim Debonne. ''We hebben al zeker 40 gezinnen die de vraag hebben gesteld. Ze zitten echt aan het einde van hun bobijntje. Zo sprak ik met een mama die plots een energiefactuur van 1.000 euro in de bus had gekregen en zei: 'Ik kan dat niet meer betalen, dus probeer ik manieren te vinden om op andere dingen te besparen. Voeding hoort daarbij.' Ik merkte dat ze zich schaamde. Het gaat over hardwerkende Vlamingen die al aan hun limiet zaten, maar nu in de shit zitten. Het zijn mensen die werken, die in armoede komen. Mensen zoals u en ik. Na tien jaar in de voedselbedeling actief te zijn, doet het me wat om dat te zien. Een gezin vertelde me dat ze de afweging moesten maken: ofwel verwarmen, ofwel eten. Bijzonder schrijnend."

Uitgelicht
Terwijl de bijdrage van de brandstoffen aan de algemene ­inflatie in april afnam, steeg het aandeel van voedingsproducten. Het karakter van de inflatie is daarmee aan het vera...
11 mei 2022 Lees meer

Bijkomend probleem: voedselbanken kregen nog nooit zo weinig schenkingen van de voedingsindustrie. ''Sinds april gaat het om een drastische daling — tot 30% minder — ten opzichte van de eerste maanden van het jaar. En toen was het óók al lager dan vorig jaar"", zegt Mottar. “De voedingsindustrie is goed voor dertig procent van de donaties, dus het gaat dan om zo’n tien procent van het totaal. Maar we zien wel dat er veel minder overschotten zijn uit de industrie, waarschijnlijk omdat die industrie – net als elke consument – ook geconfronteerd wordt met stijgende prijzen voor energie, personeel, grondstoffen, verpakking. De industrie is dan ook overgeschakeld op just-in-time, ze produceren alleen nog maar wat strikt nodig is.”

De federatie stuurde een noodoproep naar 1.300 adressen in de voedingsindustrie en probeert zoveel mogelijk eigen middelen los te krijgen om voeding aan te kopen, maar het volstaat amper. ''We houden ons hart vast voor de komende maanden."

Bron: HLN

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek