Onderzoekers ontwikkelen cichorei met 20% meer inuline

nieuws
Onderzoekers van ILVO en de Universiteit Gent zijn erin geslaagd om cichoreiwortels te ontwikkelen met 20 procent meer inuline. Deze stof wordt vaak gebruikt in zuivel- en bakkerijproducten en heeft een positieve invloed op de groei van gunstige darmbacteriën. Vandaag telt ons land ongeveer 8.400 hectare industriële cichorei. Gemiddeld brengt een hectare ongeveer acht ton inuline op. “Het resultaat van dit onderzoek kan dus heel gunstig zijn voor cichoreitelers, maar ook voor voedingsbedrijven”, klinkt het.
30 augustus 2019  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 15:49

Onderzoekers van ILVO en de Universiteit Gent zijn erin geslaagd om cichoreiwortels te ontwikkelen met 20 procent meer inuline. Deze stof wordt vaak gebruikt in zuivel- en bakkerijproducten en heeft een positieve invloed op de groei van gunstige darmbacteriën. Vandaag telt ons land ongeveer 8.400 hectare industriële cichorei. Gemiddeld brengt een hectare ongeveer acht ton inuline op. “Het resultaat van dit onderzoek kan dus heel gunstig zijn voor cichoreitelers, maar ook voor voedingsbedrijven”, klinkt het.

Doctoraatsonderzoeker Jeroen Van der Veken is erin geslaagd om een verbeterde techniek te ontwikkelen voor de productie van ouderlijnen voor zogenaamde F1-hybriden. Dat zijn de productieve nakomelingen van gekruiste inteeltlijnen. Daardoor is het in theorie mogelijk om de productie van inuline in cichoreiwortels met ongeveer 20 procent te verhogen. In een eerste veldproef werd alvast een toegenomen inulineopbrengst van 15 procent waargenomen in vergelijking met een synthetische, commercieel beschikbare cultivar die als referentie werd gebruikt.

Deze aanzienlijke verbetering van het gewas kan zowel landbouwers als voedingsbedrijven voordelen opleveren. In 2018 werd 8.405 hectare industriële cichorei verbouwd in België en het areaal gaat al een tijdje in stijgende lijn. Volgens ILVO is België vandaag het grootste cichoreiverbouwende en -verwerkende land ter wereld. De verkoopprijs voor een hectare cichorei bedraagt ongeveer 3.600 euro en landbouwers mikken op een gemiddelde opbrengst van ongeveer acht ton inuline per hectare.

Voedingsbedrijven gebruiken inuline, een keten van fructosemoleculen, als prebiotische voedingsvezel in onder andere zuivel- en bakkerijproducten. Inuline stimuleert immers de groei van gunstige darmbacteriën. In de cosmeticasector kan het product dan weer gebruikt worden als vetvervanger. Die brede toepassing maakt van inuline een gewild product.

Meer informatie: Efficiënter F1-hybriden maken in cichorei: een opstapje naar hogere inulineproductie 

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek